Raving Iran

Susanne Regina Meures

Zwitserland 2016, 85 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Duits, Perzisch

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2017

Arash en Anoosh dromen van een carrière als techno-dj's, maar dat is in Iran zo goed als onmogelijk. Dus draaien ze op illegale feestjes en proberen ze hun album bij platenzaken 'onder de toonbank' te verkopen. Na een arrestatie lijkt hun toekomstdroom te vervliegen, maar dan biedt een uitnodiging om op te treden op een groot dancefestival in Zwitserland nieuwe kansen.

Synopsis

Techno-dj’s Arash en Anoosh willen dolgraag geld verdienen als echte muzikanten, maar voor de muziek die ze maken is er in hun land Iran weinig plaats. Toch wagen ze het erop een album te produceren. Ze hebben een hoesontwerp gemaakt, maar omdat die een afbeelding van een schedel en Engelse teksten bevat, vinden ze bijna geen drukker bereid het af te drukken. Wanneer het ze dan eindelijk lukt om de cd gedrukt te krijgen, stuiten ze op het volgende probleem: niemand is zo gek om de muziek te verkopen. Eigenaren van muziekwinkels zeggen vaak bezoek te krijgen van de politie en sommige hebben al meerdere keren hun zaak moeten sluiten. Niet alleen komt het albumontwerp door geen enkele controle, de muziek die ze maken is streng verboden en het feit dat er een vrouw meezingt is ook uit den boze. Ook het draaien op feestjes en festivals valt niet mee: alles moet ondergronds en illegaal.

Wanneer een van hen tijdens een illegaal feestje wordt gearresteerd en opgesloten, zakt de moed ze in de schoenen. Hun droom van een leven vol muziek en vrijheid drijft ze ertoe te willen vluchten. Ze overwegen de mogelijkheden om illegaal het land uit te gaan, maar dan komt er een officiële uitnodiging van een groot technofestival in Zwitserland.

Tekst: Annika Wubbolt

Credits

Officiële website: http://www.ravingiran.com

Productie:

Christian Frei Filmproduktionen GmbH

christianfrei@gmx.ch

+41444817066

www.space-tourists-film.com

World sales:

Rise and Shine

info@riseandshine-berlin.de

+493047372980

www.riseandshine-berlin.com

Talkshows & debatten

Raving Iran: Q&A met Peyman Jafari

zaterdag 1 april 2017 - 16:15

Q&A met Iran-deskundige Peyman Jafari.