Keep Quiet

Sam Blair / Joseph Martin

Verenigd Koninkrijk, Hongarije 2016, 93 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Hongaars

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2017

Keep Quiet vertelt het opmerkelijke verhaal van Csanad Szegedi. Hij was berucht als vicevoorzitter van de rechts-extremistische Hongaarse politieke partij Jobbik en Jodenhater pur sang. Maar toen ontdekte hij dat zijn grootouders Joods waren. Nu probeert hij in het reine te komen met zichzelf en zijn verleden. Maar hoe geloofwaardig is hij?

Synopsis

Het is een ongelofelijk verhaal: een leider van een rechts-extremistische partij, bekend als notoire antisemiet vanwege zijn fascistische uitspraken en het stelselmatig ontkennen van de Holocaust, blijkt zelf een Joodse achtergrond te hebben en besluit zich te 'bekeren'. Het is het verhaal van Csanad Szegedi. Hij was vicevoorzitter van de Hongaarse neonazistische partij Jobbik en een van de oprichters van Magyar Gárda, een paramilitaire tak van de partij die nu verboden is. Szegedi kreeg een plek in het Europees Parlement als afgevaardigde van Jobbik, maar toen bekend werd dat zijn grootouders Joods waren en zijn oma zelfs een Auschwitz-overlevende, verliet hij de partij.

De film toont hoe Szegedi gedurende drie jaar op zoek gaat naar een nieuwe identiteit. Hij wil zich bekeren tot het joodse geloof en zijn neonazistische verleden van zich afschudden. Begeleid door rabbijn Boruch Oberlander ondergaat hij een transformatie waarin hij de pijnlijke waarheid over zijn grootouders onder ogen moet zien. Maar hoe geloofwaardig is deze omslag? En is zijn bekering een werkelijk spirituele openbaring? Of is hij een wanhopig man, die er niet in is geslaagd zijn afkomst geheim te houden en nu geen uitweg meer weet?

Tekst: Dirk van der Straaten

Credits

Officiële website: http://keepquietmovie.com

Productie:

AJH Films

World sales:

The Film Sales Company

contact@filmsalescorp.com

+12124815020

www.filmsalescorp.com

Talkshows & debatten

Keep Quiet: Q&A over de politieke situatie in Hongarije

zaterdag 1 april 2017 - 12:15

Q&A over de politieke ontwikkelingen in Hongarije met politiek historicus Koen Vossen.