The Borneo Case

Erik Pauser / Dylan Williams

Zweden, Duitsland, Noorwegen, Nederland, Wales 2016, 78 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Duits, Kelabit, Penan

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2017

Verontrustende docu over hoe 's werelds oudste regenwoud, in Borneo, stukje bij beetje wordt omgehakt om plaats te maken voor dammen en palmolieplantages. De makers filmden de kaalslag gedurende 25 jaar en volgden daarbij activist Mutang. Hij groeide op in de jungle en voert al jaren actie tegen de houtkap en het corrupte bestuur van Maleisië.

Synopsis

De Zwitserse milieuactivist Bruno Manser vertrok in 1984 naar Maleisië om daar in de jungle van Sarawak, Borneo, samen met de lokale bevolking te protesteren tegen de houtkap. In 2000 volgde een Zweedse cameraploeg hem tijdens een van zijn expedities; zij legden de laatste beelden vast van de activist, die in mei van dat jaar spoorloos verdween.

Door zijn activiteiten had Manser het aan de stok gekregen met de Maleisische overheid. Ook zijn vriend Mutang, die in de bossen van Sarawak opgroeide, was een luis in de pels van de autoriteiten. Mutang voerde campagne tegen de ontbossing en het verdrijven van het inheemse volk, wat hem een gevangenisstraf opleverde. Wanneer de filmmakers zich na jaren afvragen hoe het met Mutang gaat, ontdekken ze dat hij in de gevangenis is gemarteld en na zijn vrijlating naar Canada is gevlucht. Daar volgt hij de ontwikkelingen in zijn thuisland via Radio Free Sarawak, een vanuit Londen opererende radiozender, gerund een Maleisische dj en een Britste journalist.

Samen met hen gaat Mutang door met het gevecht tegen de vernietiging van het oerwoud, dat inmiddels voor 90 procent is verdwenen, en weet hij internationale aandacht te krijgen. Tijdens hun onderzoek ontdekken ze hoe een Maleisische minister miljoenen verdiende aan de illegale houtkap. Hij stak het geld in buitenlandse vastgoedprojecten en op bankrekeningen. Hij werd daarbij geholpen door grote spelers op de internationale markt, zoals Deutsche Bank en Goldman Sachs.

Mutang Urud is een van de negen activisten van het A Matter of ACT programma en zal tijdens het Movies that Matter Festival aanwezig zijn. Lees meer over deze activist hier.

Tekst: Annika Wubbolt

Credits

Officiële website: http://www.theborneocase.com

Productie:

AMP Film

+46704860128

www.ampfilm.se

Talkshows & debatten

The Borneo Case: Q&A met activist Mutang en regisseur

zaterdag 25 maart 2017 - 14:15

Q&A met activist Mutang Urud en regisseur Erik Pauser over hun motieven voor het beschermen van het regenwoud in Borneo, Maleisië, en het maken van deze film.

The Borneo Case: Q&A met activist Mutang en regisseur

maandag 27 maart 2017 - 16:30

Q&A met activist Mutang Urud en regisseur Erik Pauser over hun motieven voor het beschermen van het regenwoud in Borneo, Maleisië, en het maken van deze film onder leiding van Faiza Oulahsen (Greenpeace).

The Borneo Case: Q&A met activist Mutang en Lukas Straumann

woensdag 29 maart 2017 - 16:45

Q&A olv Thomas Muntz met activist Mutang Urud, Lukas Straumann en Daphné Dupont-Nivet over de motieven voor het beschermen van het regenwoud in Borneo, Maleisië.