Disturbing the Peace

Stephen Apkon / Andrew Young

Verenigde Staten 2016, 87 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Arabisch, Hebreeuws

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2017

Sinds 2005 strijden Israëli’s en Palestijnen zij-aan-zij én geweldloos voor vrede, verenigd als de Combatants for Peace. Ondersteund met veel archiefmateriaal vertellen filmmakers Stephen Apkon en Andrew Young het verhaal van deze strijdbare groep.

Synopsis

De Palestijnen en Israëli's die zich hebben verenigd in de Combatants for Peace hebben bijzondere, door de problematische geschiedenis van hun land getekende levensverhalen. Zij hebben geprobeerd een zelfmoordaanslag te plegen of streden een ongelijke strijd in dienst van het Israëlische leger. Wat zij gemeen hebben, is dat zij tot het inzicht zijn gekomen dat de gewapende strijd niet tot vrede zal leiden en slechts meer slachtoffers zal eisen.

Daarom zetten ze zich nu in om ook anderen ervan te overtuigen de wapens neer te leggen. Dat doen ze onder meer met theatervoorstellingen en demonstraties. Maar hun activisme valt niet altijd in goede aarde. Zo roept een geweldloze demonstratie bij de afscheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever een heftige reactie op van de soldaten die de muur beveiligen. Maar de Combatants for Peace blijven standvastig: raketten en tanks gaan geen vrede brengen, zeggen ze. Een vreedzame samenleving ontstaat pas als de wapens worden neergelegd.


Shifa al-Qudsi kan helaas Palestina niet verlaten, daarom zal Jamel Qassas, een ander Palestijns lid van de Combatant for Peace, aanwezig zijn. Lees hier meer over deze A Matter of ACT activist.

Op dinsdag 28 Maart om 21.30 zal in het Nutshuis de film Disturbing the Peace worden vertoond. Voorafgaand aan de film om 20.00 uur houden Jamel Qassas en Assaf Yacobovitz De Vrijheidslezing in het Nutshuis. Kaartjes voor deze lezing (10,-) en combinatie tickets voor de lezing en de film (16,-) zijn te koop bij het Nutshuis.

Tekst: Dirk van der Straaten

Credits

Officiële website: http://www.disturbingthepeacefilm.com

Productie:

Reconsider

dtpfestivals@reconsider.org

Talkshows & debatten

Disturbing the Peace: Q&A with activist Assaf Jacobovitz en Jamel Qassas en regisseur Stephen Apkon

zaterdag 25 maart 2017 - 14:00

Moderator Lucas Verweij gaat in gesprek met activisten Assaf Yacobovitz, Jamel Qassas en regisseur Stephen Apkon over geweldloos verzet in Israël en Palestina. 

Disturbing the Peace: Q&A met activist Assaf Jacobovitz en Jamel Qassas en regisseur Stephen Apkon

zondag 26 maart 2017 - 20:45

Q&A met activisten Assaf Yacobovitz, Jamel Qassas en regisseur Stephen Apkon over geweldloos verzet in Israël en Palestina. 

Disturbing the Peace: Vrijheidslezing voor de filmvertoning

dinsdag 28 maart 2017 - 21:30

Op dinsdag 28 Maart om 21.30 zal in het Nutshuis de film Disturbing the Peace worden vertoond. Voorafgaand aan de film om 20.00 uur houden Jamel Qassas en Assaf Yacobovitz De Vrijheidslezing in het Nutshuis.