Hissein Habre, A Chadian Tragedy

Mahamat-Saleh Haroun

Tsjaad, Frankrijk 2016, 82 min.

Documentaire

Gesproken taal: Arabisch, Frans

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2017

Regisseur Mahamat-Saleh Haroun geeft een stem aan de slachtoffers van het gewelddadige regime van Hissein Habré, voormalig dictator van het Afrikaanse Tsjaad. Habré werd in mei 2016 in Senegal veroordeeld tot levenslang wegens misdaden tegen de menselijkheid: verkrachting, gedwongen slavernij en ontvoering.

Synopsis

Mahamat-Saleh Haroun (A Screaming Man) is een van de meest opvallende Afrikaanse filmmakers van dit moment. Hij maakt zijn non-fictiedebuut met deze belangwekkende documentaire over de misdaden van de voormalige dictator van Tsjaad, Hisseine Habré.

Habré voerde zijn schrikbewind van 1982 tot 1990, waarbij hij meer dan 40.000 mensen de dood injoeg en talloze burgers opsloot in martelgevangenissen. Tragisch genoeg werd zijn regime van wapens en geld voorzien door Frankrijk en de Verenigde Staten. Zijn geheime politie, de beruchte Documentation and Security Directorate (DDS) werd zelfs getraind door de Amerikaanse CIA.

In 2013 werd Habré in Senegal gearresteerd en in het voorjaar van 2016 was hij de eerste Afrikaanse leider ooit die in een ander Afrikaans land werd veroordeeld. Hij hoorde levenslang tegen zich eisen wegens genocide, marteling en misdaden tegen de menselijkheid. Samen met Clément Abaïfouta, voormalig gevangene en huidig voorman van de organisatie Association of the Victims of the Hissein Habré Regime, praat Mahamat-Saleh Haroun met slachtoffers van het brute geweld. Hij geeft ze ruim baan om hun verhaal te vertellen en tekent zonder opsmuk of gebruik van archiefbeelden de getuigenissen op. Tijdens een bijzondere ontmoeting laat hij zelfs een voormalig slachtoffer zijn dader ontmoeten, in een poging tot verzoening en gerechtigheid.

Clément Abaïfouta is te gast op het Movies that Matter Festival als een van de activisten in het A Matter of ACT programma. Lees hier meer over deze activist.

Tekst: Annika Wubbolt

Credits

Productie:

Pili Films

contact@pilifilms.fr

+330952524363

www.pilifilms.fr

World sales:

Doc & Film International

sales@docandfilm.com

+33142778966

www.docandfilm.com

Talkshows & debatten

Hissein Habré, a Chadian Tragedy: Q&A met activist Clément Abaïfouta en NIOD expert Thijs Bouwknegt

zaterdag 25 maart 2017 - 13:45

Harm Ede Botje gaat in gesprek met activist Clément Abaïfouta en NIOD onderzoeker Thijs Bouwknegt.

Hissein Habré, a Chadian Tragedy: Q&A met activist Clément Abaïfouta

zondag 26 maart 2017 - 11:00

Q&A met activist Clément Abaïfouta onder leiding van Marieke De Hoon.

Hissein Habré, a Chadian Tragedy: Q&A met activist Clément Abaïfouta en regisseur Mahamat-Saleh Haro

dinsdag 28 maart 2017 - 16:15

Michelle Parlevliet praat met activist Clément Abaïfouta en regisseur Mahamat-Saleh Haroun over de film en het belang van slachtoffers een stem geven. 

Hissein Habré, a Chadian Tragedy: Q&A met activist Clément Abaïfouta en regissuer Mahamat-Saleh Haro

woensdag 29 maart 2017 - 13:30

Han van Dijk (antropoloog bij het African studies centre in Leiden) interviewt activist Clément Abaïfouta en regisseur Mahamat-Saleh Haroun over de film en Tsjaad.

Hissein Habré, a Chadian Tragedy: Q&A met activist Clément Abaïfouta en regissuer Mahamat-Saleh Haro

woensdag 29 maart 2017 - 20:45

Q&A met activist Clément Abaïfouta en regisseur Mahamat-Saleh Haroun over de film en het belang van het geven van een stem aan slachtoffers onder leiding van Marnix de Bruijne.