Tickling Giants

Sara Taksler

Verenigde Staten 2016, 111 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Arabisch

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2017

Komische docu over 'de Egyptische Jon Stewart' Bassem Youssef. Tijdens de Arabische Lente verruilt hij zijn carrière als arts voor een bestaan als talkshowhost. Al snel heeft hij zijn eigen late night-show op de Egyptische televisie. Het wel en wee van Youssef blijkt sterk afhankelijk van de nukken van de leiders van het land. Daarmee is Tickling Giants misschien wel de leukste recente geschiedenisles over het turbulente Egypte.

Synopsis

Met humor kun je ieder kwaad verdrijven, daarvan is de komische arts Bassem Youssef overtuigd. Om zijn baan als hartchirurg valt echter niet veel lachen. Als uitlaatklep voor zijn humoristische kant én om iets te betekenen in de protesten tegen het regime, start hij een YouTube-kanaal met zelf opgenomen filmpjes waarin hij president Mubarak belachelijk maakt. Het kanaal is een groot succes, met vele kijkers per dag. Daarom zet Youssef een dappere stap: hij geeft zijn baan als hartchirurg op en gaat verder als fulltime komiek.

Door zijn populariteit bemachtigt hij een eigen televisieshow op een Egyptische zender. Het format kopieert hij van zijn grote voorbeeld: de Amerikaanse komiek en satiricus Jon Stewart. Al Bernameg ('De Show') is al snel een van de best bekeken programma's in de Arabische wereld, met 30 miljoen kijkers per aflevering. Maar het programma is wegens kritiek op het regime even controversieel als populair. Na het vertrek van dictator Mubarak lijkt het tij te keren, maar de democratisch verkozen Moslimbroederschap heeft het ook niet zo op vrijheid van meningsuiting. Terwijl Youssef en zijn team zwaar onder vuur liggen, gaan ze door met het 'kietelen van de reuzen', en gebruiken ze humor en satire om onrecht en hypocrisie aan de kaak te stellen.

Andeel werkte als vaste schrijver en cartoonist voor het programma totdat het moest stoppen in 2014. Andeel is te gast op het Movies that Matter Festival als een van de A Matter of ACT activisten. Lees hier meer over hem.

Tekst: Annika Wubbolt

Credits

Officiële website: http://ticklinggiants.com

Productie:

Sarkasmos Productions

info@TicklingGiants.com

World sales:

Ro*co Films International

info@rocofilms.com

+14153326471

www.rocofilms.com

Talkshows & debatten

Tickling Giants: Q&A met activist Andeel

vrijdag 24 maart 2017 - 19:00

Q&A met activist en cartoonist Andeel over het belang van persvrijheid en satire in Egypte.

Tickling Giants: Q&A met activist Andeel en regisseur Sara Taksler

zaterdag 25 maart 2017 - 11:45

Q&A met activist en cartoonist Andeel en regisseur Sara Taksler over het belang van persvrijheid en satire in Egypte olv journalist Katinka Baehr.

Tickling Giants: Q&A met activist Andeel en regisseur Sara Taksler

zondag 26 maart 2017 - 13:15

Gesprek met activist en cartoonist Andeel en regisseur Sara Taksler over het belang van persvrijheid en satire in Egypte, met journalist Alwin Helmink.

Tickling Giants: Q&A met activist Andeel, regisseur Sara Taksler en Cartoon Movement

dinsdag 28 maart 2017 - 19:30

Onder leiding van Bahram Sadeghi praten we na met activist Andeel, de regisseur en oprichter van Cartoon Movement Tjeerd Royaards over politiek cartoons wereldwijd.