A157

Behrouz Nouranipour

Iran 2015, 73 min.

Documentaire

Gesproken taal: Koerdisch

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2017

In een Turks vluchtelingenkamp staat tent A157. Hier vertellen de pubermeisjes Hailin, Roken en Soolaf hun schokkende verhaal over hoe zij slachtoffer werden van de gruweldaden van IS-strijders.

Synopsis

Op de grens van Turkije en Syrië verblijven de zusjes Hailin en Roken en hun vriendin Soolaf in een vluchtelingkamp. Zij trotseren regen en kou en leven in primitieve omstandigheden, maar dat zijn nog de minste van hun problemen. In de regio waar zij opgroeiden, ten westen van Mosul, pleegden IS-strijders hun ergste misdaden tegen Yezidi-Koerden. Mannen werden vermoord, vrouwen en kinderen gekidnapt, tot slaaf gemaakt, gedwongen tot een huwelijk of verkracht.

Ook Hailin, Roken en Soolaf zijn slachtoffer van deze misdaden. Hun familie zijn zij in het beste geval uit het oog verloren, maar het gros van hun naasten is uitgemoord. In hun tijdelijke verblijfplaats, de tent met nummer A157, vertellen zij hun afschuwelijke verhaal aan filmmaker Behrouz Nouranipour. Wij zien beelden uit het kamp, bij de waterpomp en het geïmproviseerde speelveld. Maar de focus ligt op het interieur van tent A157 en de verhalen van de meisjes. Zij vertellen over hun leven voor de oorlog, over dromen die zij nog kunnen najagen, over verloren familieleden en de misdaden die hun aangedaan zijn. A157 is zonder twijfel de meest confronterende film van het Movies that Matter Festival 2017, maar wegkijken is in dit geval geen optie.

Tekst: Dirk van der Straaten

Credits

Productie:

Soureh Pictures Company

cinema.soureh@gmail.com

+982188952059

www.sourehpictures.com

Talkshows & debatten

A157: Q&A met regisseur Behrouz Nooranipoor en Judit Neurink

donderdag 30 maart 2017 - 18:30

Q&A met regisseur Behrouz Nooranipour en journalist Judit Neurink.

A157: Q&A met regisseur Behrouz Nooranipour

vrijdag 31 maart 2017 - 16:15

Q&A met regisseur Behrouz Nooranipour.

A157: Q&A met regisseur Behrouz Nooranipour

zaterdag 1 april 2017 - 13:45

Q&A met regisseur Behrouz Nooranipour.