Barakah Meets Barakah

Mahmoud Sabbagh

Saoedi-Arabië 2016, 84 min.

Fictie

Gesproken taal: Arabisch

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2017

Hilarische rom-com uit Saudi-Arabië over burgerwacht Barakah die valt voor de charmes van de progressieve, beeldschone Bibi. Maar hoe te daten in een maatschappij waar mannen en vrouwen elkaar niet zomaar mogen ontmoeten, en fysiek contact ten strengste verboden is?

Synopsis

De zachtaardige Genial Barakah is burgerwacht in de Saudische stad Jedda. Hij moet erop toezien dat de regels worden nageleefd en doet dit met een zachte, vredelievende aanpak. Wanneer hij poolshoogte gaat nemen bij een illegale fotoshoot op straat, ontmoet hij de mooie Bibi. Zij is de geadopteerde dochter van rijke ouders en heeft haar eigen vlog waarmee ze promotie maakt voor haar moeders luxe kledingzaak. Bibi is beroemd en berucht om haar gedrag op sociale media; ze post gewaagde foto's en video's en lapt alle voor vrouwen geldende regels aan haar laars. Ze gaat naar buiten zonder sluier, rijdt auto en drinkt alcohol. Barakah valt als een blok voor haar en wil haar graag nog eens zien. Maar hoe moet hij haar leren kennen in een land waar het voor mannen en vrouwen uit den boze is om elkaar zomaar in het openbaar te ontmoeten?

Nieuwkomer Mahmoud Sabbagh schetst met zijn debuutfilm op verfrissende wijze hoe conservatieve tradities en wetten botsen met de moderne, door mobiele telefoons en sociale media gedomineerde wereld. De film kwam opmerkelijk genoeg door de strenge overheidscontroles heen en werd de officiële Saudische inzending voor de Oscars van 2017. Ondanks, of misschien juist dankzij de humoristische openingstekst van de film: 'The pixelization you will experience during this film is totally normal. It is not a commentary on censorship. We repeat, it is not a commentary on censorship.'

Tekst: Annika Wubbolt

Credits

Productie:

El Housh Productions

World sales:

MPM Film

festival@mpmfilm.com; info@mpmfilm.com

+3158535712

www.mpmfilm.com

Talkshows & debatten

Barakah meets Barakah: Q&A met Carolien Roelants & Maria Ahmed

maandag 27 maart 2017 - 18:45

Floor Beuming (Amnesty International) spreekt met journalist Carolien Roelants en student Maria Ahmed over de botsing tussen modernisering en de strikte, conservatieve regelgeving in de Saoedi-Arabië.

Barakah meets Barakah: Q&A met Annemarie van Geel

zaterdag 1 april 2017 - 16:30

Annemarie van Geel spreekt over gender segregatie in Saoedi-Arabië.