Black Code

Nicholas de Pencier

Canada 2016, 90 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Portugees, Arabisch, Tibetaans

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2017

De vrijheid die internet en sociale media hebben gebracht voor de onderdrukten van deze wereld is van onschatbare waarde. Maar die vrijheid heeft ook een keerzijde. Het web is één grote verzamelbak van persoonlijke informatie en dus koren op de molen van onderdrukkende regimes. Van Tibet tot Syrië toont deze docu de rol van het web in de strijd voor democratie en vrijheid wereldwijd.

Synopsis

Black Code is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse professor Ron Deibert uit 2013 over digitale rechten in het internettijdperk. Deibert is directeur van The Citizen Lab, een organisatie die burgers informeert over, en waarschuwt voor, de informatie die overheden verzamelen uit digitale bronnen. Hun missie is 'to watch the watchers'.

Het wereldwijde en ongrijpbare karakter van internet heeft, behalve veel democratische voordelen, ook nadelen. Zo zijn de gebruikers slechts minimaal beschermd als het aankomt op persoonsgegevens en privacygevoelige informatie. Dit werpt een nieuw licht op ons begrip van vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy. De filmmaker toont met verhalen uit alle windstreken hoe dissidenten en activisten internet gebruiken in hun strijd tegen onderdrukking. Maar hij laat ook zien hoe onderdrukkende regimes het web gebruiken om hun onderdanen monddood te maken.

Tibetaanse monniken die vanuit Dharamsala in India proberen het toeziend oog van China te omzeilen om informatie in en uit Tibet te krijgen. Syrische burgers die gemarteld werden door het regime voor wat ze op Facebook zetten. Braziliaanse activisten die sociale media gebruiken voor het verspreiden van alternatief nieuws. En een Pakistaanse mensenrechtenactiviste die te maken krijgt met online geweld, dat uiteindelijk omslaat in daadwerkelijk, fataal geweld.

Tekst: Annika Wubbolt

Credits

Officiële website: http://www.mercuryfilms.ca/index.php?show=69

Productie:

Mercury Films

info@mercuryfilms.ca ; yvonne@mercuryfilms.ca

+4165162661

www.mercuryfilms.ca

World sales:

Upside Distribution

p.sh@upsidetelevision.com

+33 158478430

www.upsidedistribution.com

Talkshows & debatten

Black Code: Q&A met Stefania Milan en Kees Verhoeven

zaterdag 25 maart 2017 - 14:15

Hoe staat het met burgerrechten in de digitale wereld? Met Stefania Milan (Assistant Professor New Media and Digital Culture) en Kees Verhoeven (Tweede Kamerlid D66) spreken we over deze vraag. 

Black Code: Q&A met Ron Deibert

dinsdag 28 maart 2017 - 18:30

Hoe staat het met burgerrechten in de digitale wereld? Met Ron Deibert spreken we over deze vraag.