The Citizen

Roland Vranik

Hongarije 2016, 110 min.

Fictie

Gesproken taal: Hongaars

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2017

Ontroerende speelfilm over de Afrikaanse vluchteling Wilson (60), die in Hongarije woont en graag Hongaars staatsburger wil worden. Hij wordt verliefd op zijn lerares Mari en de liefde is wederzijds, maar hun relatie wordt bemoeilijkt door de illegale Iraanse vluchteling Shririn, die bij Wilson is ondergedoken.

Synopsis

De innemende Wilson vluchtte uit Afrika naar Hongarije, waar hij woont en een verblijfsvergunning heeft. Hij spreekt de taal en heeft een baan als beveiliger in een supermarkt, maar hij wil graag ook Hongaars staatsburger worden. Om zijn kennis over de Hongaarse cultuur en geschiedenis te verrijken neemt hij les bij Mari, op wie hij verliefd wordt. De liefde is wederzijds, maar dit wordt hun niet in dank afgenomen door Mari's familie.

Terwijl Wilson zijn best doet om zo goed mogelijk te integreren en zich aan de regels te houden, staat op een dag ineens de jonge Iraanse vluchteling Shririn voor de deur. Ze is hoogzwanger en weggelopen uit een vluchtelingenkamp, omdat ze geen verblijfsvergunning heeft gekregen. Wilson biedt haar onderdak en assisteert zelfs wanneer ze in zijn slaapkamer bevalt. Om te voorkomen dat Shririn en haar baby worden teruggestuurd naar Iran, waar ze gevaar lopen, heeft Wilson het plan opgevat om met haar te trouwen. Deze situatie is niet bevorderlijk voor zijn inburgeringsplannen en zet ook zijn relatie met Mari onder druk. Die heeft haar gezin verlaten en is bij Wilson ingetrokken. Dit plaatst Wilson voor een onmogelijk dilemma: hij moet kiezen tussen zijn liefde voor Mari en zijn toewijding aan een vriendin in nood.

Tekst: Annika Wubbolt

Credits

Officiële website: http://www.hnffworldsales.com/films/in-production/item/186-the-citizen

Productie:

PopFilm

info@popfilm.hu

+3613730784

www.popfilm.hu

World sales:

HNFF Worldsales

klaudia.androsovits@filmalap.hu

+3614611353

www.hnffworldsales.hu

Talkshows & debatten

The Citizen: Q&A met Sander Terphuis

dinsdag 28 maart 2017 - 18:30

Q&A met Sander Terphuis over inburgeren in Nederland.

The Citizen: Q&A met Roland Vranik

vrijdag 31 maart 2017 - 18:30

Nagesprek met regisseur Roland Vranik.