The Dazzling Light of Sunset

Salome Jashi

Georgië 2016, 74 min.

Documentaire

Gesproken taal: Georgisch

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2017

Dariko en haar cameraman Khaka zijn de drijvende krachten achter een lokale televisiezender in een kleine Georgische gemeente. Liefdevol verslaan ze de gebeurtenissen in de omgeving, zoals de vangst van een zeldzame uil, een modeshow of een begrafenis. Ze bieden bovendien een platform voor een tv-debat in de aanloop naar lokale verkiezingen.

Synopsis

In deze observerende tragikomische documentaire lijkt alles te draaien om presentatie en representatie. We volgen het werk van twee lokale televisiejournalisten die met weinig middelen maar veel bezieling de gebeurtenissen in de omgeving verslaan. Ondertussen is er een grote rol weggelegd voor een lokaal podium waar muziekoptredens, modeshows en verkiezingsdebatten zijn. Ook zijn we aanwezig bij een trouwerij en een begrafenis en zien we hoe oudere inwoners hun beklag komen doen bij de instanties.

Terwijl de televisiejournalisten een zo goed en eerlijk mogelijk beeld proberen te scheppen van hun omgeving, hebben zij geen controle over wat de camera van de filmmaker vastlegt. Regisseur Salomé Jashi zoomt in op kleine gebeurtenissen en vertelt zo een groter verhaal over een land in transitie. Dat doet ze slim: met haar observerende stijl neemt ze een afstandelijke positie in, waarmee ze alleen lijkt te willen tonen zonder een oordeel te vellen. Maar tegelijkertijd wordt duidelijk dat een filmmaker wel degelijk een statement maakt, door de keuze van wat ze wel en niet toont. De keuzevrijheid van de maker wordt niet door iedere overheid op dezelfde manier gewaardeerd, zo blijkt uit de opmerkelijke laatste scène van de film. Daarmee benadrukt de film het belang van persvrijheid, wereldwijd.

Tekst: Annika Wubbolt

Credits

Productie:

Sakdoc Film

info@sakdoc.ge

www.sakdoc.ge

World sales:

Syndicado

www.syndicado.com

Talkshows & debatten

The Dazzling Light of Sunset: Q&A met regisseur Salomé Jahsi

vrijdag 31 maart 2017 - 21:30

Nagesprek met regisseur Salomé Jashi.

The Dazzling Light of Sunset: Q&A met Salomé Jashi en Ineke Smits

zaterdag 1 april 2017 - 14:15

Nagesprek met regisseur Salomé Jashi en filmmaakster Ineke Smits.