The Girl Who Saved My Life

Hogir Hirori

Zweden, Koerdistan 2016, 79 min.

Documentaire

Gesproken taal: Koerdisch, Zweeds

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2017

Een naar Zweden gevluchte filmmaker keert terug naar thuisland Irak om een gezicht te geven aan de miljoenen vluchtelingen in de regio. Hij ontmoet een 11-jarig meisje dat hem ervan weerhoudt mee te gaan met een helikoptervlucht die later fataal zou blijken.

Synopsis

In 1999 vluchtte filmmaker Hogir Hirori uit Irak en kwam na een barre reis in Zweden terecht. Daar woont hij sindsdien. Inmiddels is hij getrouwd en is zijn vrouw hoogzwanger van hun eerste kind. Wanneer hij echter de beelden ziet van zijn door IS geteisterde thuisland en de vele mensen die op de vlucht zijn geslagen, kan hij niet anders dan terugkeren om de vluchtelingen te helpen. Al was het maar om een gezicht te geven aan de 1,5 miljoen mensen die huis en haard hebben verlaten om te ontkomen aan de IS-terreur.

Na zijn aankomst in Irak krijgt hij de kans mee te gaan met een helikoptervlucht naar het Sinjar-gebergte. De vlucht is gepland om eten en water te vervoeren naar een afgelegen gebied dat is omsingeld door de IS. Daar zitten honderden mensen vast zonder toegang tot voedsel, vers water of medicijnen. Op weg naar de helikopter stuit Hirori op Souad, een 11-jarig meisje dat op de grond ligt in de brandende hitte. Ze heeft pijn, is alleen en heeft al dagen niet gegeten. Hij besluit te blijven om haar te helpen en laat de vlucht schieten. Dit is, zo blijkt later, een levensbepalende beslissing. Spannend en persoonlijk verslag van de erbarmelijke omstandigheden in de vluchtelingenkampen in en rond Irak.

Tekst: Annika Wubbolt

Credits

Officiële website: http://www.thegirlwhosavedmylife.com

Productie:

Lolav Media

info@lolav.com

www.lolav.com

World sales:

The Swedish Film Institute

registrator@sfi.se

+46(0)86651100

www.sfi.se

Talkshows & debatten

The Girl Who Saved My Life: Q&A met regisseur Hogir Hirori en Judit Neurink

zaterdag 25 maart 2017 - 19:00

Regisseur Hogir Hirori en Journalist Judit Neurink spreken onder leiding van Mirthe Frese over de situatie in Iraaks Koerdistan, IS-terreur en de vluchtelingen in de regio.

The Girl Who Saved My Life: Q&A met regisseur Hogir Hirori

zondag 26 maart 2017 - 16:00

Q&A met regisseur Hogir Hirori over zijn film en de situatie in Iraaks Koerdistan.