What Tomorrow Brings

Beth Murphy

Afghanistan, Verenigde Staten 2016, 77 min.

Documentaire

Gesproken taal: Dari (Oostelijk Perzisch), Engels

Ondertiteling: Engels

In een afgelegen, conservatief Afghaans dorpje richt de vrijgevochten Razia Jan de allereerste meisjesschool op. Voor het eerst kunnen meisjes leren lezen en schrijven, en op de school hebben ze een veilige haven waar ze kunnen dromen van een betere toekomst. Tradities, conservatieve familieleden en de dreiging van de Taliban maken deze toekomst echter zeer instabiel.

Synopsis

Vrouwenrechten in Afghanistan zijn zeer schaars. Sinds de Amerikaanse militairen in 2001 de Taliban verdreven zijn de vrijheden wat toegenomen, maar met name in afgelegen plattelandsgebieden zijn vrouwen nog steeds ernstig gebonden aan zeer strenge conventies en tradities.

De dappere, zeventig jaar oude Razia Jan had het geluk in een minder conservatief deel van het land op te groeien en zelfs te studeren in het buitenland. Ze herinnert zich betere tijden in haar thuisland en droomt ervan een beter Afghanistan te kunnen doorgeven aan de generaties vrouwen na haar. Daartoe besluit ze in een afgelegen dorpje de Zabuli-school op te richten: de eerste school in het dorp waar meisjes onderwijs kunnen krijgen.

Een jaar lang volgen de makers de moedige mensen die de school tot leven brengen: de scholieren, de docenten en de dappere oprichtster. Behalve een plek waar de meiden kunnen leren lezen en schrijven biedt de school ze een plek waar ze kunnen dromen van een betere toekomst. Maar de dreiging van de Taliban, die met het terugtrekken van de buitenlandse troepen weer terreinwinst lijken te boeken, maakt de toekomst onzeker.

Razia Jan is geboren in Afghanistan, en verhuisde in 1970 naar de Verenigde Staten. Voor haar humanitaire werk is Razia Jan geroemd en ze heeft veel prijzen ontvangen. In 2012 was ze een van de tien CNN Top 10 Heroes. Razia Jan zal op het Movies that Matter Festival aanwezig zijn als een van de A Matter of ACT activisten. Lees hier meer over haar.

Tekst: Annika Wubbolt

Credits

Officiële website: http://www.principlepictures.com/what-tomorrow-brings

Productie:

Principle Pictures

info@principlepictures.com

+16178981500

www.principlepictures.com

Talkshows & debatten

What Tomorrow Brings: Q&A met activist Razia Jan, regisseur Beth Murphy en Dee Brillenburg Wurth

zaterdag 25 maart 2017 - 14:30

Naeeda Aurangzeb praat met activist Razia Jan, regisseur Beth Murphy en VN child protection expert Dee Brillenburg Wurth over onderwijs voor meisjes in conflictgebieden. 

What Tomorrow Brings: Q&A met activist Razia Jan en regisseur Beth Murphy

zondag 26 maart 2017 - 18:30

Q&A met activist Razia Jan, regisseur Beth Murphy en VN child protection expert Dee Brillenburg Wurth over onderwijs voor meisjes in conflictgebieden. 

Filmhuis in Gesprek: What Tomorrow Brings: Q&A met activist Razia Jan en regisseur Beth Murphy

dinsdag 28 maart 2017 - 19:00

Filmhuis in gesprek What tomorrow brings. Publiek van onderwijsexperts gaat in gesprek met de moedige activiste uit de film: Razia Jan.

What Tomorrow Brings: Q&A met activist Razia Jan

donderdag 30 maart 2017 - 16:15

Bette Dam gaat in gesprek met activist Razia Jan en VN child protection expert Dee Brillenburg Wurth over onderwijs voor meisjes in conflictgebieden.