The Other Side of Hope

Aki Kaurismäki

Finland, Duitsland 2017, 98 min.

Fictie

Gesproken taal: Fins, Engels, Arabisch

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2017

In de openingsfilm van het Movies that Matter Festival 2017 toont auteursfilmer Aki Kaurismäki in de voor hem karakteristieke stijl de kruisende paden van een Finse handelsvertegenwoordiger en een Syrische vluchteling.

Synopsis

De nieuwste film van de eigenzinnige Kaurismäki zou hilarisch zijn als hij niet zo verdomde tragisch was. Khaled Ali is gevlucht uit Syrië en zoekt na een rondgang door Europa asiel in Finland. 'Asiel zoeken is niet het probleem, dat doen er wel meer,' luidt het nuchtere antwoord van de politieman bij wie Khaled zijn asielverzoek neerlegt.

Ergens anders in dezelfde Finse stad neemt Wikström de belangrijke beslissing om het over een andere boeg te gooien. Hij verlaat zijn echtgenote en stopt met zijn baan als handelsreiziger. Hij zal een restaurant beginnen. Enkele dagen later treft hij Khaled tussen zijn vuilcontainers; Khaled beschouwt de ruimte tussen de containers als zijn slaapkamer. Daar denkt Wikström anders over en er volgt een handgemeen. Als het bloeden is gestelpt, besluit Wikström Khaled uit zijn benarde situatie te helpen en een baan in het restaurant aan te bieden. Er gloort hoop. En het zou hilarisch zijn als het niet zo tragisch was.

Tekst: Dirk van der Straaten

Credits

Productie:

The Finnish Film Foundation

otto.suuronen@ses.fi

+35896220300

Nederlandse distributie:

Cinemien

info@cinemien.nl

+31205776010 / +31205776020

www.cinemien.nl

World sales:

The Match Factory

info@matchfactory.de

+4930443190520

www.the-match-factory.com

Talkshows & debatten

The Other Side of Hope: Q&A met Armenco Melkonian en Nanda Oudejans

zaterdag 1 april 2017 - 19:00

Nagesprek met rechtsfilosoof Nanda Oudejans en Syriër Armenco Melkonian.