Sami Blood

Amanda Kernell

Zweden, Noorwegen, Denemarken 2016, 110 min.

Fictie

Gesproken taal: Zweeds, Saami

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2017

Christina keert met tegenzin terug naar de plek waar zij geboren werd om de uitvaart van haar zusje bij te wonen. In haar tienerjaren besloot Christina haar traditionele kleding aan de wilgen te hangen. Ze wilde niet langer een leven leiden als Lap, omdat die als een minderwaardig volk werden gezien.

Synopsis

Christina groeit op als Ella-Marja en ontdekt tijdens haar puberjaren geleidelijk dat zij gezien wordt als lid van een inferieur volk. Op weg naar school wordt zij gepest door Zweedse kinderen. Op school komt een dokter onderzoek doen naar de kinderen om hun minderwaardigheid wetenschappelijk aan te kunnen tonen. Als blijkt dat Ella-Marja niet kan doorleren om lerares te worden, is voor haar de maat vol. Zij besluit haar traditionele leven achter zich te laten en naar de grote stad te gaan, om als 'gewone' Zweedse een leven en carrière op te bouwen. Hiervoor vertrouwt zij op de welwillendheid van leeftijdgenoot Niklas, die zij ontmoet op een dorpsfeest.

Regisseur Amanda Kernell toont met dit subtiele coming-of-age-verhaal de gevolgen van racisme. Wat drijft de mens ertoe om de eigen achtergrond te ontkennen en een nieuwe identiteit aan te nemen?

Tekst: Dirk van der Straaten

Credits

Officiële website: http://www.levelk.dk/films/sami-blood/3029

Productie:

Nordisk Film Production

nordiskfilm@nordiskfilm.com

+4536188200

www.nordiskfilm.com

Nederlandse distributie:

Cinemien

info@cinemien.nl

+31205776010 / +31205776020

www.cinemien.nl

World sales:

LevelK

tine@levelk.dk

+4548443072

www.levelk.dk