Sea Blind

Bernice Notenboom

Canada 2016, 61 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Het ijs van de Noordelijke IJszee smelt in rap tempo en creëert ongekende mogelijkheden voor de scheepvaart. Het gesmolten ijs zorgt voor een kortere route voor de vervuilende schepen die via Rusland van Rotterdam naar Shanghai varen. De scheepvaart is een van de meest vervuilende en tot nu toe minst gereguleerde industrieën ter wereld.

Synopsis

In het voorjaar van 2014 probeerde klimaatjournalist Bernice Notenboom samen met twee andere avonturiers van de Noordpool naar Canada te skiën. Honderd kilometer van de kust werd het team gedwongen te stoppen omdat er geen ijs meer was. Het smeltende ijs van de Noordelijke IJszee creëert daarentegen ongekende mogelijkheden voor de scheepvaart. Het gesmolten ijs zorgt voor kortere routes. De nieuw ontstane route via Rusland van Rotterdam naar Shanghai is tien dagen korter en bespaart tienduizend euro per dag aan brandstof.

De scheepvaart is een van de meest vervuilende en tot nu toe minst gereguleerde industrieën ter wereld. Zeventien van de grootste schepen stoten meer zwavel uit dan alle auto’s ter wereld bij elkaar, en zwavel veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen. Containerschepen stoten roet uit, waarvan de neerslag het smelten van het ijs versnelt. Het smelten van het Noordpoolgebied kan direct worden vertraagd door maatregelen tegen de zwarte koolstofuitstoot.

Sea Blind is onderdeel van het programma Climate at Stake op het Movies that Matter Festival 2017, dat gepresenteerd wordt in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat in het buitenland gebeurt heeft effect op Nederland en andersom; klimaatverandering is daarvan het ultieme voorbeeld. In samenwerking met Ministerie van Buitenlandse Zaken presenteren we op 26 maart Climate at Stake met twee indrukwekkende fims over de gevolgen van klimaatverandering: Before the Flood (National Geographic) en Sea Blind, én een feel good film over wat mensen wereldwijd zelf doen: Tomorrow. Voorafgaand verzorgt Mary Robinson, eregast van het festival, een inleiding over Climate Justice.

Bij elke film is er een inleiding of naprogramma. Combi-tickets voor deze dag kosten €19,50 (of €29,50 incl. lunch).

Deze film wordt vertoond met Nederlandse ondertiteling.

Credits

Productie:

Arctic Bear Productions

Wanneer & waar?


KOOP HIER KAARTEN
VOOR CLIMATE AT STAKE


LET OP: I.v.m. de uitverkochte film Tomorrow koop je nu je combiticket voor Before the Flood (National Geographic) en Sea Blind, voor de voordelige prijs van 10,00 euro. Inclusief lunch en 2 consumptiebonnen is de prijs 20,00 euro.

Talkshows & debatten

Sea Blind: Q&A met Bernice Notenboom

zondag 26 maart 2017 - 13:15

Q&A met Bernice Notenboom, regisseur Sea Blind

Moderator: Froukje Jansen