Zaatari Djinn

Catherine van Campen

Nederland 2016, 90 min.

Documentaire

Gesproken taal: Arabisch

Ondertiteling: Nederlands

Festivaljaar: 2017

Midden in de woestijn is onder de verzengende zon een geheel nieuwe stad ontstaan: vluchtelingenkamp Zaatari. Tachtig procent van de inwoners is kind. Vanuit het perspectief van vier jonge bewoners zien we hoe het is om hier op te groeien. Een plek met weinig middelen of zicht op verbetering, maar met ruimte voor dromen.

Synopsis

In Jordanië, vlak bij de grens met Syrië, ligt vluchtelingenkamp Zaatari. Deze plek groeide de afgelopen jaren uit tot een ware stad met tachtigduizend inwoners. Een stad zoals wij die kennen is het niet: er zijn geen huizen maar prefabwoningen, en er zijn zandpaden in plaats van wegen.

De Nederlandse filmmaker Catherine van Campen volgt vier kinderen die ieder op hun eigen manier omgaan met de omstandigheden in het kamp. Zo doet de dromerige Maryam (15) aan voetbal en theater en sluit Fatma (12) vriendschap met een haan. De arme Ferras (10) is ernstiger: hij moet werken voor de kost en heeft moeite zijn oorlogsverleden achter zich te laten. En dan is er de rijke Hammoudi (8). Hij kan alles kopen wat hij wil en voor hem is het kamp een paradijs.

Ondanks de schaarse middelen maken de kinderen iets van het leven. Zo wordt een prop een voetbal en twee insecten worden een dierentuin. Zaatari mag dan een plek zijn zonder geschiedenis of toekomst, het is ook een thuis.

Deze film wordt vertoond met Nederlandse ondertiteling.

Credits

Officiële website: http://www.zaataridjinn.com/nl

Productie:

Witfilm

info@witfilm.nl

+31206885049

www.witfilm.nl

Nederlandse distributie:

Cinema Delicatessen

info@cinemadelicatessen.nl

+31204207123

www.cinemadelicatessen.nl

Talkshows & debatten

Zaatari Djinn: Q&A met Catherine van Campen

zondag 26 maart 2017 - 19:30

Q&A met regisseur Catherine van Campen.