I Am Not Your Negro

Raoul Peck

Verenigde Staten, Frankrijk, België, Zwitserland 2016, 93 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Festivaljaar: 2018

Radicaal, actueel onderzoek van regisseur Raoul Peck over ras in Amerika, die de burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. Met voice-over van Samuel L. Jackson.

In 1979 beschreef James Baldwin in een brief aan zijn literair agent zijn volgende project, Remember This House. Het zou een revolutionair en persoonlijk boek worden over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. Bij Baldwins dood in 1987 waren slechts dertig pagina’s van het manuscript klaar.
 
In I Am Not Your Negro verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte: hij laat de teksten uitspreken door acteur Samuel L. Jackson en neemt de kijker meer op een reis door de geschiedenis van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

De film kreeg in 2017 een Oscarnominatie en kreeg goede recensies in de pers. Dagblad Trouw noemde de documentaire ‘een unieke beschouwing van het Amerikaanse rassenvraagstuk’ en de Volkskrant vond de film ‘even dwingend als onweerstaanbaar’.

Synopsis

I Am Not Your Negro maakt deel uit van het themaprogramma Chosen by YOU.

Credits

Officiële website: http://widehouse.org/film/i-am-not-your-negro/

Productie:

Velvet Film

contact@velvet-film.com

+33951974330

www.velvet-film.com

Nederlandse distributie:

Cinema Delicatessen

info@cinemadelicatessen.nl

+31204207123

www.cinemadelicatessen.nl

World sales:

Wide House

ac@widehouse.org

+33683221806

www.widehouse.org

Talkshows & debatten

Het Nationale Theater presents I Am Not Your Negro: Q&A met theatermaker Daria Bukvic en dichter Kno

zaterdag 31 maart 2018 - 16:15

Programmamaker van het Nationale Theater Laura van Zuijlen spreekt met theatermaker Daria Bukvic en activist/dichter Kno’ledge Cesare (Jerry Afriyie) over de erfenis van James Baldwin, racisme in de Ne