A River Below

Mark Grieco

Verenigde Staten, Colombia 2017, 87 min.

Documentaire

Gesproken taal: Spaans, Engels, Portugees

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2018

Diep in de Amazone leeft de zeldzame roze dolfijn. De soort is een makkelijke prooi voor lokale vissers en is daarom bijna uitgestorven. Een Braziliaanse televisiester en een bioloog strijden beiden op geheel eigen wijze voor het behoud van het dier, tot een schandaal de verhoudingen op scherp zet en prangende ethische kwesties blootlegt.

Synopsis

De Braziliaanse televisiester Richard Rasmussen (een soort Freek Vonk) zet zijn eigen televisieprogramma op National Geographic handig in om aandacht te genereren voor deze illegale slachting. Ook bioloog Fernando Trujillo strijdt voor het behoud van het bijzondere dier, niet in de laatste plaats omdat de vis die met de dolfijn gevangen wordt hoge concentraties kwik bevat en daarom een gevaar vormt voor de volksgezondheid. Beide mannen houden er zo hun eigen strategie op na. Terwijl het gevecht om de dolfijnen te redden intensiever wordt, dringt de vraag zich op welke middelen geoorloofd zijn om het probleem aan de kaak te stellen. Een schandaal zet de verhoudingen op scherp en legt prangende ethische kwesties bloot. A River Below is een prachtige film met een onverwachte wending, die ons een spiegel voorhoudt in ons gevecht voor een betere wereld.

A River Below maakt deel uit van de themaprogramma's Save the Planet en Resist.

Credits

Productie:

Sandarba

torus@sandarba.com

+573162427384

World sales:

Paradigm Talent Agency

+13102888000

www.paradigmagency.com

Talkshows & debatten

A River Below: Q&A met Vatan Hüzeir

zaterdag 24 maart 2018 - 11:30

Met Vatan Hüzeir, expert op het gebied van klimaatactivisme, spreken we over de ethische codes van het actievoeren,  de strijd voor het behoud van biodiversiteit en het belang van media-aandacht voor acties.

A River Below: Q&A met campaigner voor Greenpeace Faiza Oulahsen en bioloog Thomas Oudman

zondag 25 maart 2018 - 18:30

Evanne Nowak spreekt met bioloog Thomas Oudman en campagnemedewerker klimaat van Greenpeace Faiza Oulahsen over de roze rivierdolfijn in de Amazone en de vraag welke middelen geoorloofd zijn in de stri