Joshua: Teenager vs. Superpower

Joe Piscatella

Verenigde Staten 2016, 78 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Kantonees

Ondertiteling: Nederlands

Festivaljaar: 2018

Opwindende documentaire over een groep tieners uit Hongkong die het opnemen tegen China tijdens de ‘Paraplu-revolutie’. Terwijl China langzaam de burgerrechten en politieke vrijheden in Hongkong terugdraait, trekt de bevolking in enorme aantallen de straat op. Geleid door de 17-jarige Joshua Wong gaan de demonstranten een epische confrontatie aan met de autoriteiten.

Wat gebeurt er als een 17-jarige schooljongen uit Hongkong besluit op te staan tegen communistisch China? Wanneer die schooljongen Joshua Wong is, kunnen de autoriteiten zich maar beter schrapzetten.

Toen de Britten Hongkong aan China overdroegen na 150 jaar koloniale heerschappij, werd een principe van ‘één land, twee systemen’ afgesproken: Hongkong zou een grote mate van autonomie behouden ten opzichte van China, inclusief zijn rechten en vrijheden. Wanneer China terugkomt op die belofte, gaat Joshua Wong de straat op om te protesteren. Eerst in zijn eentje, maar als zijn studentenorganisatie Scholarism steeds meer aandacht krijgt via sociale media, sluiten meer en meer mensen zich aan.

De studenten krijgen de autoriteiten zover hun plannen voor onderdrukkende onderwijshervormingen in te trekken. Maar dan wil China de controle over het kiesstelsel, en dit keer houdt het voet bij stuk. Het resultaat is een epische confrontatie tussen de autoriteiten en de bevolking van Hongkong, met een tiener in het centrum van de actie.

Synopsis

Joshua: Teenager vs. Superpower is geselecteerd voor de competitie Activist.

Credits

Productie:

June Pictures

cchidsey@junepictures.com

+3238865291

junepictures.com

World sales:

Netflix

info@netflix.com

+14085403700

www.netflix.com

Talkshows & debatten

Joshua: Teenager vs Superpower: Q&A met activisten Nathan Law en Jason Y. Ng

zaterdag 24 maart 2018 - 17:00

Q&A met activisten Nathan Law en Jason Y. Ng over de pro-democratie beweging in Hong Kong.

Joshua: Teenager vs Superpower: Q&A met activisten Nathan Law en Jason Y. Ng

zondag 25 maart 2018 - 21:15

Gesprek met activisten Nathan Law en Jason Y. Ng over opmerkelijke populariteit van de pro-democratie beweging in Hong Kong onder leiding van journalist Marnix de Bruyne.

Joshua: Teenager vs Superpower: Amnesty International talkshow met o.a. activisten Nathan en Jason

maandag 26 maart 2018 - 19:00

Talkshow: hoe bestrijd je een Supermacht. Amnesty International organiseert een talkshow over de invloed van China in Hong Kong met o.a. Nathan Law en Jason Y. Ng.

Joshua: Teenager vs. Superpower: Inleiding door Sarah Birebi van Amnesty International

dinsdag 27 maart 2018 - 14:30

Inleiding door Sarah Birebi van Amnesty International.