Onderkomen

Jacqueline van Vugt

Nederland 2017, 69 min.

Documentaire

Gesproken taal: Nederlands, Dari (Oostelijk Perzisch)

Ondertiteling: Engels

Wereld première

Festivaljaar: 2018

Ghullam, Khaibar en Noori waren minderjarig toen ze, zonder ouders, van Afghanistan naar Nederland vluchtten. Inmiddels zijn ze al jaren in afwachting van een verblijfsstatus en wonen ze in een vervallen sloopflat vlak bij Maastricht. Drie gepensioneerde Maastrichtenaren trekken zich het lot van de jongens aan en bieden ze hulp in de vorm van advies, afleiding en dagelijkse boodschappen.

Als alleenstaande minderjarige vreemdelingen kregen Ghullam, Khaibar en Noori een speciale (amv-)status. Die is inmiddels echter verlopen, en voor de Afghaanse jongens is er weinig zicht op een verblijfsvergunning in Nederland. Ondertussen wonen ze al jaren in een flat die op de slooplijst staat en mogen ze niet werken of studeren. Dus vullen ze hun tijd met wachten, sporten en rappen.

De vrijwillige medewerkers van VLOT – een werkeenheid van het Leger des Heils die hulp biedt aan (bijna) uitgeprocedeerde asielzoekers – trekken zich het lot van de jongens aan. Ze helpen ze met hun aanvragen bij de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en voorzien ze van de dagelijkse levensmiddelen. Hartverwarmende docu van de Nederlandse filmmaker Jacqueline van Vugt, waarin ze de verledens van de drie jongens verbeeldt middels mooie animaties.

Synopsis

Credits

Productie:

Nuts & Bolts Film Company

info@nutsbolts.nl

0615345120

www.nutsbolts.nl

Talkshows & debatten

Onderkomen: Première met regisseur Jacqueline van Vugt, Def P, Ghullam, Vlot e.a.

zaterdag 24 maart 2018 - 16:30

Na afloop van de premièrevertoning spreken we met de regisseur en mensen uit de film en sluiten we af met een spectaculair muziekaal optreden.

Onderkomen: Q&A met Jacqueline van Vugt, Rian Ederveen & Frans Ohm

donderdag 29 maart 2018 - 19:15

Journalist Harm Ede Botje spreekt met Jacqueline van Vugt (regisseur Onderkomen), Rian Ederveen (coordinator stichting LOS) en Frans Ohm (voormalig directeur Raad voor Rechtsb

Onderkomen: Q&A met regisseur Jacqueline van Vugt

vrijdag 30 maart 2018 - 13:45

Q&A met regisseur Jacqueline van Vugt.