Anote's Ark

Matthieu Rytz

Canada 2018, 77 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Kiribati

Ondertiteling: Engels

Europese première

Festivaljaar: 2018

In Oceanië, op een van de meest afgelegen plekken ter wereld, ligt de eilandenstaat Kiribati. Het leven van mensen en dieren wordt er ernstig bedreigd door de rap stijgende zeespiegel als gevolg van de klimaatverandering. Voor president Tong begint een race tegen de klok om de bevolking in veiligheid te brengen.

De paradijselijke Kiribati-eilanden in de Stille Oceaan spreken tot de verbeelding; op deze plek ver van grote industrieën en drukke winkelstraten lijken de problemen van het moderne leven mijlenver weg. Helaas is de realiteit voor de bevolking minder idyllisch. Hun land, cultuur en traditionele leefwijze dreigen te verdwijnen als gevolg van een van de grootste problemen van deze tijd: de klimaatverandering die het gevolg is van de consumptiegedreven levensstijl van de moderne wereld.

Volgens wetenschappers is Kiribati een van de eerste landen die door de opwarming van de aarde zal worden opgeslokt door de zee en spoedig onbewoonbaar zal zijn. De president van Kiribati, Anote Tong, staat voor de grote uitdaging zijn bevolking te redden van de ondergang en tegelijkertijd het klimaatprobleem te agenderen bij wereldleiders.

De film volgt zijn strijd tegen de achtergrond van de klimaatonderhandelingen in Parijs, afgewisseld met het persoonlijke verhaal van Tiemeri, een moeder van zes kinderen die er alles aan doet om ervoor te zorgen dat haar familie kan emigreren naar het veilige vasteland van Nieuw-Zeeland.

Synopsis

Credits

Officiële website: http://www.eyesteelfilm.com/anotesark

Productie:

Eye Steel Film

info@eyesteelfilm.com

+15149374893

www.eyesteelfilm.com

Talkshows & debatten

Anote’s Ark: Q&A met Bas Jonkman en Bart van den Hurk

zaterdag 24 maart 2018 - 14:30

Met hoogleraar waterbouwkunde Bas Jonkman en onderzoeker bij de KNMI Bart van den Hurk spreken we over het voorspellen van zeespiegelstijging, het eiland Kiribati, overstromingsrisico’s en nieuwe oplossingen voor hoogw

Anote's Ark: inleiding door Carola van Rijnsoever

zondag 25 maart 2018 - 13:45

Inleiding door Carola van Rijnsoever, Directeur Inclusieve Groene Groei bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Anote’s Ark: Inleiding met fotograaf Kadir van Lohuizen

zaterdag 31 maart 2018 - 14:00

Fotograaf Kadir van Lohuizen vertelt over zijn multimediaproject Where Will We Go? Voor dit project fotografeerde hij over de hele wereld de gevolgen van de stijgende zeespiegel. Zo bezocht hij ook het eiland Kiribati uit