Devil's Freedom

Everardo González

Mexico 2017, 74 min.

Documentaire

Gesproken taal: Spaans

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2018

In openhartige interviews met slachtoffers én daders ontstaat een beeld van de door systematisch geweld verziekte Mexicaanse samenleving.

‘Wat krijg je als je iemand vermoordt?’ wordt buiten beeld gevraagd. ‘Macht,’ aldus een Mexicaanse gangster die op zijn veertiende, in schooluniform, zijn eerste moord pleegde. Jongens als hij worden in deze hartverscheurende documentaire even uitvoerig belicht als de slachtoffers (of hun nabestaanden) die zij in alle geledingen van de Mexicaanse maatschappij hebben gemaakt. Zo laat filmmaker Everardo González zien hoe systematisch geweld iedereen in Mexico in zijn greep houdt.

González laat zijn gesprekspartners tijdens de interviews een strak, vleeskleurig masker dragen. Zo blijven emoties zichtbaar, maar is iedereen toch in een zekere anonimiteit gehuld. Dat levert openhartige verhalen op over kidnapping, moord, verkrachting en andere vormen van geweld. Door daders en slachtoffers op dezelfde manier neer te zetten, onderstreept González de gelaagdheid van de Mexicaanse ontvoeringsproblematiek: de kans dat je vóór de loop van een pistool belandt is net zo groot als dat je erachter terechtkomt.

Synopsis

Devil's Freedom maakt deel uit van het themaprogramma IDFA Selection.

Credits

Officiële website: http://filmsboutique.com/movies/devils-freedom

Productie:

Artegios

robertogarza@artegios.com

+5255757520

www.artegios.com

World sales:

Films Boutique

contact@filmsboutique.com

+493069537850

www.filmsboutique.com

Talkshows & debatten

Devil’s Freedom: Q&A met oorlogsfotograaf Teun Voeten

maandag 26 maart 2018 - 21:00

Ter inleiding op de film zal oorlogsfotograaf Teun Voeten vertellen over zijn PhD-onderzoek naar drugsgeweld in Mexico.