Piripkura

Renata Terra / Mariana Oliva / Bruno Jorge

Brazilië 2017, 82 min.

Documentaire

Gesproken taal: Portugees

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2018

Alleen door aan te tonen dat de enige twee Piripkura-indianen er nog leven, kan hun leefgebied in de Amazone worden beschermd. Jair Candor, coördinator van de Brazilian National Indian Foundation, onderneemt een expeditie naar de jungle, op zoek naar de twee mannen.

Twee van de enige drie bekende leden van de Piripkura leven nog op nomadische wijze in de Amazone, in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso. Hun belangrijkste bezit is een fakkel die in 1998 is aangestoken en sindsdien niet meer is uitgegaan. Het gebied wordt omringd door boerderijen en houtzagerijen. De uitbreiding daarvan is bijna onontkoombaar en wordt met geweld bevochten. Om de beschermde status van dit stuk regenwoud in stand te kunnen houden, moet bewezen worden dat de twee indianen nog leven.

Daarom trekt Jair Candor om de paar jaar de jungle in, op zoek naar de twee mannen, Pakyî en Tamandua. Soms wordt hij bijgestaan door hun enige nog levende familielid Rita. De filmploeg levert met de film het bewijs van hun bestaan. Piripkura toont de tragiek van de inheemse volken van de Amazone en het stelselmatige geweld tegen hen. De dreiging is voortdurend op de achtergrond aanwezig. Ondanks de bewonderenswaardige veerkracht en onverzettelijkheid van de laatste Piripkura hangt de onvermijdelijke vraag in de lucht: hoelang nog?

Synopsis

Piripkura is geselecteerd voor de competitie Activist en maakt deel uit van themaprogramma's Save the Planet en IDFA Selection.

Credits

Productie:

Zeza Filmes

marianabmo@gmail.com

+551123672361

Talkshows & debatten

Piripkura: Q&A met activist Jair Candor en regisseur Renata Terra

zaterdag 24 maart 2018 - 19:00

Q&A met activist Jair Candor en regisseur Renata Terra over het gevaarlijke werk van Jair Candor in de Amazone in Brazilië.

Piripkura: Q&A met activist Jair Candor en regisseur Renata Terra

zondag 25 maart 2018 - 13:15

Journalist Harm Ede Botje spreekt met activist Jair Candor en regisseur Renata Terra over het behoud van inheemse volkeren in het oerwoud van Brazilië.

OneWorld presents: Piripkura Q&A met activist Jair Candor en regisseur Renata Terra

maandag 26 maart 2018 - 19:30

OneWorld hoofdredacteur Seada Nourhussen gaat in gesprek met activist Jair Candor en regisseur Renata Terra over activisme en het behoud van het Braziliaanse regenwoud.

Piripkura: Q&A met activist Jair Candor en regisseur Renata Terra

dinsdag 27 maart 2018 - 17:00

Gesprek met activist Jair Candor en regisseur Renata Terra over de expedities van Jair Candor in het Amazone regenwoud in Brazilie.