The Poetess

Stefanie Brockhaus / Andreas Wolff

Duitsland 2017, 90 min.

Documentaire

Gesproken taal: Arabisch

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2018

De 43-jarige Hissa Hilal uit Saudi-Arabië verwerft internationale roem wanneer ze als een van de weinige vrouwen meedoet aan een talentenjacht op televisie voor Arabische dichters. Haar poëzie is controversieel: ze bekritiseert extremistische fatwa’s en neemt het op voor vrouwenrechten.

Million’s Poet is een televisieprogramma dat vanuit Abu Dhabi wordt uitgezonden en in de Arabische wereld zeer populair is. Het draait hier niet om de zang- of danskunsten van de deelnemers, zoals bij veel westerse programma’s, maar om de dichtkunst. Het zijn vooral mannen die meedoen aan de wedstrijd. Wanneer Hissa het programma voor het eerst op televisie ziet, valt het haar tegen dat er zo weinig noemenswaardige vrouwelijke deelnemers zijn en ze meldt zich aan. Tot haar vreugde wordt ze uitgenodigd om mee te doen en al snel verwerft ze internationale bekendheid met haar kritische gedichten over extremisme en ongelijke behandeling van mannen en vrouwen.

De documentaire schetst aan de hand van gesprekken met Hissa en televisiefragmenten van de show een beeld van de Saudische samenleving; hoe het openbare leven voor vrouwen door de jaren heen drastisch veranderde door de toenemende striktheid en steeds extremere religieuze regelgeving.

Synopsis

Credits

Productie:

Brockhaus / Wolff

webmaster@brockhauswolff.com

www.brockhauswolff.com

World sales:

Cat & Docs

info@catndocs.com

+33144617748

www.catndocs.com

Talkshows & debatten

The Poetess: Q&A met Laila al-Zwaini

zondag 25 maart 2018 - 13:45

Na afloop van The Poetess spreken we met Laila al-Zwaini spreken we over de politieke situatie in Saoedi-Arabie, de positie van vrouwen en over het belang van poëzie & literatuur in de regio.

The Poetess: Q&A met Floor Beuming van Amnesty International

maandag 26 maart 2018 - 19:00

Met o.a. Floor Beuming spreken we over de politieke situatie in Saoedi-Arabië«, de positie van vrouwen en over het belang van poëzie & literatuur in de regio.