The Congo Tribunal

Milo Rau

Duitsland, Zwitserland 2017, 100 min.

Documentaire

Gesproken taal: Frans, Engels, Duits, Swahili

Ondertiteling: Engels

De Zwitserse theaterregisseur Milo Rau laat een fictief tribunaal op zoek gaan naar waarheid en gerechtigheid rondom het dodelijke conflict in de Democratische Republiek Congo. Met behulp van echte betrokkenen wordt duidelijk dat het land vastzit in een complex web van uitbuiting, corruptie en geweld, waaruit het moeilijk ontsnappen is.

In de Democratische Republiek Congo heerst al sinds 1996 een vrijwel onafgebroken burgeroorlog, met miljoenen doden en nog veel meer vluchtelingen tot gevolg. Centraal in het conflict staan de immense voorraden minerale grondstoffen van het land, zoals goud, diamanten en coltan, dat wordt gebruikt voor mobiele telefoons. In The Congo Tribunal probeert de Zwitserse theaterregisseur Milo Rau de oorzaken van het conflict bloot te leggen, samen met Congolezen die erbij betrokken waren.

In dit speciale project organiseert Rau een fictief tribunaal op een openbaar podium in de stad Bukavu. Onder leiding van twee rechters van het Internationaal Strafhof in Den Haag komen vele betrokkenen aan het woord. We horen van mensen die van hun land zijn beroofd door mijnbouwbedrijven, van experts en ministers. Maar als de verantwoordelijkheid wordt gedragen door zoveel spelers – van transnationale mijnbouwbedrijven tot corrupte regeringsfunctionarissen, gewelddadige milities en passieve VN-blauwhelmen – is gerechtigheid dan nog wel mogelijk?

Synopsis

The Congo Tribunal is geselecteerd voor de competitie Camera Justitia.

Officiële website: http://www.the-congo-tribunal.com

Credits

Productie:

Fruitmarket Arts & Media GmbH

mail@fruitmarket.de

+492218875513

www.fruitmarket.de

World sales:

Magnetfilm

info@magnetfilm.de

+491638010753

www.magnetfilm.de

Talkshows & debatten

The Congo Tribunal: Q&A met Lara Staal

zondag 25 maart 2018 - 16:15

Met dramaturg Lara Staal spreken we over het werk van Milo Rau en de impact van The Congo Tribunal.

The Congo Tribunal: Inleiding van Linda Polman

woensdag 28 maart 2018 - 21:15

Voor The Congo Tribunal organiseerde Milo Rau twee verhoren: een in Congo en een in Berlijn. Voor de laatste werd journaliste Linda Polman als expert gehoord. Speciaal voor Movies that Matter zal zij een inleiding geven op de

The Congo Tribunal: Q&A met Eva-Maria Bertschy

donderdag 29 maart 2018 - 21:15

The Congo Tribunal is een fictief tribunaal van theaterregisseur Milo Rau. Hiervoor gebruikte hij experts, strafrechters en verhalen van betrokken en slachtoffers. Tijdens Movies that Matter zal Eva-Maria Bertschy aanwezig zij

The Congo Tribunal: Q&A met experts dr. Marieke de Hoon en dr. Thijs Bouwknegt

vrijdag 30 maart 2018 - 19:15

Internationaal juriste Marieke de Hoon gaat in gesprek met historicus Thijs Bouwknegt.