Jaha's Promise

Patrick Farrelly / Kate O’Callaghan

Ierland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten 2017, 80 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Wolof, Serrahula

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2019

Inspirerend verhaal van een dappere strijd om een einde te maken aan vrouwenbesnijdenis in Gambia. Toen ze één week oud was, werd Jaha Dukurehs clitoris afgesneden. Vanuit de VS, waar ze als 15-jarige gedwongen naartoe verhuisde om te trouwen, voert ze actie tegen deze praktijk. Maar om echt een verschil te maken, moet ze terug naar huis.

Als ze nog maar één week oud is worden Jaha Dukurehs geslachtsorganen verminkt. Ze is lang niet de enige: meer dan 200 miljoen vrouwen en meisjes leven met de gevolgen van vrouwelijke genitale verminking. Nadat ze dapper is weggelopen uit haar gearrangeerde huwelijk in de Verenigde Staten, besluit Jaha dat het tijd is voor een verandering in haar leven – en dat van anderen.

Met haar organisatie Safe Hands for Girls werkt Jaha vanuit Atlanta aan het beëindigen van de cyclus van misbruik waarvan vrijwel ieder meisje in Gambia slachtoffer wordt. Terwijl haar campagne groeit en internationale aandacht krijgt, realiseert ze zich dat het echte werk moet worden gedaan in haar geboorteland. We volgen haar wanneer ze haar vader en religieuze leiders confronteert en werkt aan bewustwording in plattelandsgemeenschappen. ‘Ik ben hier om het te beëindigen,’ zegt ze. ‘Zelfs als dat betekent dat ik het moet opnemen tegen mijn familie, mijn stam, en heel Gambia.’

Synopsis

Keuzefilm van Cigdem Yuksel (Weapon of Choice).

Credits

Officiële website: http://www.jahaspromise.com

Productie:

Accidental Pictures

www.accidentalpictures.net

World sales:

First Hand Films

info@firsthandfilms.com

+41443122060

www.firsthandfilms.com

Talkshows & debatten

Jaha’s Promise: Inleiding door Weapon of Choice-gast Çigdem Yuksel

woensdag 27 maart 2019 - 21:15

Fotograaf Çigdem Yuksel spreekt over haar keuzefilm met Katinka Baehr

Jaha’s Promise: Nagesprek met Weapon of Choice-gast Çigdem Yuksel

woensdag 27 maart 2019 - 21:15

Fotograaf Çigdem Yuksel spreekt over haar keuzefilm met Katinka Baehr