Silas

Anjali Nayar / Hawa Essuman

Canada, Kenia, Zuid-Afrika 2017, 80 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2018

De Liberiaanse grassrootsactivist Silas Siakor werkt letterlijk dag en nacht om de landrechten van inheemse dorpelingen te beschermen. Ze worden bedreigd door multinationals die bewoners hun land afpakken en bossen verwoesten voor de productie van palmolie. Silas mobiliseert de lokale bevolking voor een tegenoffensief. ‘No more business as usual!

Toen de gruwelijke Liberiaanse burgeroorlog eindige in 2003, en Ellen Johnson Sirleaf Afrika’s eerste vrouwelijke president werd, droomden Liberianen van een toekomst zonder geweld en corruptie. Maar het plunderen van de de natuurlijke hulpbronnen van het land ging onverminderd door.

Met zijn Sustainable Development Institute vecht Silas Siakor tegen de grootschalige illegale ontbossing van het land voor palmolieplantages. Hij verovert de harten van de dorpelingen die hij leert over hun landrechten. Hij laat lokale activisten zien hoe ze met hun smartphones bewijs van illegale activiteiten kunnen verzamelen. Met zijn rapporten en rechtszaken legt hij de wijdverspreide corruptie bloot in het hart van Liberia’s machtsstructuur.

Terwijl Silas steeds dichter bij de waarheid komt, nemen de intimidatietactieken van de overheid toe. En terwijl de stress voor Silas en zijn vrouw Marlay zijn tol begint te eisen, leidt Silas’ onderzoekswerk hem almaar dichter op het spoor van president Ellen Johnson Sirleaf.

Synopsis

Silas is geselecteerd voor de competitie Activist.

Credits

Productie:

Big World Cinema

info@bigworld.co.za

+27214220330

bigworldcinema.com

World sales:

Cinephil

info@cinephil.com

+97235664129

www.cinephil.co.il

Talkshows & debatten

Silas: Inleiding door eregast Kumi Naidoo

zaterdag 24 maart 2018 - 21:15

Een inleiding door eregast Kumi Naidoo, voormalig directeur van Greenpeace International over het belang van milieuactivisme. 

Silas: Q&A met activist Silas Siakor en eregast Kumi Naidoo voormalig directeur van Greenpeace Int.

zaterdag 24 maart 2018 - 21:15

Q&A met Liberiaanse activist Silas Siakor en eregast van het festival Kumi Naidoo, voormalig directeur van Greenpeace International over illegale ontbossing en palmolie.

Silas: Q&A met activist Silas Siakor en regisseur Anjali Nayar

zondag 25 maart 2018 - 18:45

Q&A met Liberiaanse activist Silas Siakor en regisseur Anjali Nayar over palmolie en corruptie in Liberia. Gemodereerd door Harm Ede Botje.

Silas: Q&A met activist Silas Siakor en regisseur Anjali Nayar

dinsdag 27 maart 2018 - 21:15

Q&A met Liberiaanse activist Silas Siakor en regisseur Anjali Nayar over corruptie, activisme en ontbossing in Liberia.

Silas: Q&A met activist Silas Siakor en regisseur Anjali Nayar

woensdag 28 maart 2018 - 14:45

Q&A met Liberiaanse activist Silas Siakor en regisseur Anjali Nayar over activisme, corruptie en het toekomstperspectief van Liberia. Gemodereerd door Liberia expert Fred van der Kraaij.