So Help Me God

Jean Libon / Yves Hinant

België, Frankrijk 2017, 93 min.

Documentaire

Gesproken taal: Frans

Ondertiteling: Nederlands, Engels

Festivaljaar: 2018

Fly on the wall-portret van de kleurrijke Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez. Terwijl ze op meesterlijke wijze een gestage optocht van grote en kleine criminelen aan de tand voelt, begeleiden haar ongefilterde meningen en ontwapenende humor deze rauwe inkijk in het Belgische rechtssysteem. Het cold case-onderzoek naar de moord op twee prostituees vormt de rode draad.

‘De onderzoeksrechter is de belangrijkste persoon van het land,’ citeert Anne Gruwez Napoleon. Als je haar door Brussel ziet rijden in haar kleine eendje is een statige veldheer wellicht niet je eerste associatie. Maar aan zelfvertrouwen ontbreekt het haar in elk geval niet.

‘Dat is fantastisch!’ roept ze uit wanneer het verhoor van een prostituee verandert in een dieptegesprek over de voorkeuren van mannen die SM-meesteressen inhuren. Maar de meeste verdachten die tegenover Gruwez plaatsnemen in haar kleine kantoor, doen er het beste aan netjes te luisteren. Zo waarschuwt ze een recidivist die ze bereid is nog één kans te geven: ‘Als je me belazert, dan zweer ik dat de toorn van Allah niets is vergeleken bij die van mij.’ Ze is echter doodstil wanneer ze de vreselijke verklaring opneemt van een moeder die haar 8-jarige zoontje heeft vermoord omdat ze dacht dat hij een kind van de duivel was. Met iedere scène wordt duidelijker dat achter Gruwez’ galgenhumor en bravoure een zeer scherpe geest schuilgaat, een oprechte honger naar de waarheid en een diepe menselijkheid. En ze is dol op cake, ook nog.

Synopsis

 

Credits

Productie:

Le Bureau Films

info@lebureaufilms.com

+33140333380

lebureaufilms.com

Nederlandse distributie:

Cinéart

info@cineart.nl

+31205308848

www.cineart.nl

World sales:

AUTLOOK Filmsales

welcome@autlookfilms.com

+43720346934

www.autlookfilms.com

Talkshows & debatten

So Help Me God: Q&A met Tamara Trotman

zondag 25 maart 2018 - 13:30

Journalist Alwin Helmink gaat in gesprek met Nederlands rechter Tamara Trotman over de aanpak van de onderzoeksrechter in de film. 

So Help Me God: Q&A met regisseur Yves Hinant en rechter Anne Gruwez

woensdag 28 maart 2018 - 19:00

Regisseur Yves Hinant en hoofdpersoon Anne Gruwez spreken met journalist Marnix de Bruyne (De Correspondent) over het maken van de film en beantwoorden vragen van het publiek.

So Help Me God: Q&A met regisseur Yves Hinant en rechter Anne Gruwez

donderdag 29 maart 2018 - 21:30

Regisseur Yves Hinant en hoofdpersoon Anne Gruwez spreken over het maken van de film en beantwoorden vragen van het publiek.

AFGELAST: So Help Me God: Q&A met regisseur Yves Hinant en rechter Anne Gruwez

vrijdag 30 maart 2018 - 18:30

Regisseur Yves Hinant en hoofdpersoon Anne Gruwez spreken over het maken van de film en beantwoorden vragen van het publiek.

So Help Me God: Weapon of Choice Eric de Vroedt

zaterdag 31 maart 2018 - 13:45

Speciaal voor Movies that Matter koos artistiek leider van het Nationale Theater Eric de Vroedt de film So Help Me God. Waarom maakt juist deze film zo’n indruk op hem en waarom is het belangrijk dat iedereen deze film gezien