I Am Not a Witch

Rungano Nyoni

Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Zambia 2017, 98 min.

Fictie

Gesproken taal: Engels, Bemba, Nyanja

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2018

Shula is negen jaar oud en woont in Zambia. Op een dag wordt ze zomaar beschuldigd van hekserij en komt terecht in een speciaal kamp voor heksen. Daar zitten vrouwen vast aan linten zodat ze niet wegvliegen en komen toeristen ‘heksje kijken’. Bizar, surreëel verhaal met gitzwarte humor over heksenvervolging in Zambia.

Shula is een negenjarig meisje dat op straat leeft. Als ze op een dag in een dorpje aankomt, wordt ze beschuldigd van hekserij omdat ze in de buurt stond van een vrouw wier emmer van haar hoofd viel. Na een kort volksgericht wordt ze opgesloten in een speciaal heksenkamp, waar ze met een lint wordt vastgebonden zodat ze niet wegvliegt. In het kamp wordt ze aan het werk gezet op het land en moet ze liedjes zingen voor toeristen die er speciaal komen om naar de heksen te kijken. Een lokale ambtenaar ziet wel brood in het meisje en ontfermt zich over haar. Hij neemt haar mee naar rechtszaken, waar hij haar de schuldige laat aanwijzen en regelt een televisieoptreden.

Sprookjesachtig debuut van de in Zambia geboren filmmaker Rungano Nyoni. Zij groeide op in Wales en baseerde haar film op ware gebeurtenissen in haar geboorteland. Als eerste buitenstaander ter wereld verbleef zij in een van de heksenkampen en observeerde van dichtbij hoe de verstoten vrouwen daar leven.

Synopsis

I Am Not a Witch is geselecteerd voor de Students' Choice competitie en maakt deel uit van het themaprogramma Festival Favorites.

Studenten en CJP’ers betalen € 5,- voor de Students' Choice vertoningen.

Credits

Productie:

Clandestine Films

info@clandestine-films.fr

+33143582866

www.clandestine-films.fr

Nederlandse distributie:

September Film Distribution

info@septemberfilm.nl

+31205357550

www.septemberfilm.nl

World sales:

Kinology

festivals@kinology.eu

+33951474344

www.kinology.eu

Talkshows & debatten

Student Choice: I Am Not A Witch: Introductie van Anneke Verbraeken

vrijdag 23 maart 2018 - 19:00

Journalist Anneke Verbraeken spreekt over hekserij in Afrika, en met name de gevolgen ervan voor de maatschappij.