Une saison en France

Mahamat-Saleh Haroun

Frankrijk 2017, 97 min.

Fictie

Gesproken taal: Frans

Ondertiteling: Nederlands

Festivaljaar: 2018

Ontroerende speelfilm over alleenstaande vader Abbas, die samen met zijn kinderen uit Afrika vluchtte en nu zijn best doet een bestaan op te bouwen in Frankrijk. Hij wordt verliefd op een Franse vrouw en heeft een baantje bij een groentehandelaar, maar langzaamaan wordt duidelijk dat Abbas en zijn kinderen nergens welkom zijn.

In de Centraal-Afrikaanse Republiek had Abbas een liefdevol gezin en een baan als gerespecteerd docent Frans. Ook zijn broer Ettienne werkte daar, als docent filosofie. Maar de burgeroorlog dwong ze te vluchten. In Frankrijk zijn ze hun goede reputatie op slag kwijt, worden ze met de nek aangekeken en hebben ze slecht betaalde baantjes. Tijdens de vlucht werd Abbas’ vrouw vermoord en nu moet hij het alleen zien te rooien. Ondanks zijn trauma’s en nachtmerries doet hij er alles aan om een goed bestaan op te bouwen voor zijn dochtertje en zoon. Een vaste woonplaats hebben ze niet, en steeds komen ze weer op straat te staan. Ze trekken in bij Abbas’ Franse vriendin Carole, maar ook daar blijkt hij niet veilig. Langzaam wordt duidelijk dat ze worden gezien als tweederangs burgers, voor wie geen plek is in Fort Europa.

Hartverscheurend verhaal van de uit Tsjaad afkomstige regisseur Mahamat-Saleh Haroun, die vorig jaar op het Movies that Matter Festival de Gouden Vlinder won voor Beste Documentaire in de A Matter of ACT-competitie, voor Hissein Habré – A Chadian Tragedy.

Synopsis

Une saison en France maakt deel uit van het themaprogramma On the Move.

Credits

Productie:

Pili Films

contact@pilifilms.fr

+330952524363

www.pilifilms.fr

Nederlandse distributie:

Imagine Film

info@imaginefilm.nl

+31203690454

www.imaginefilm.nl

World sales:

MK2

+33 1 44 67 30 30

www.mk2films.com

Talkshows & debatten

Une saison en France: Q&A met o.a. Ewing Amadi Salumu

zaterdag 31 maart 2018 - 16:45

Met o.a. Ewing Amadi Salumu over de effecten van het Europees vreemdelingenbeleid op het dagelijks leven van migranten. Welke verantwoordelijkheid heeft, bijvoorbeeld Nederland, in het beschermen van grondrechten van migranten? En hoe