Albatross

Chris Jordan

Verenigde Staten 2017, 97 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels

Festivaljaar: 2018

Op de Midway-eilanden, gelegen in de noordelijke Grote Oceaan, filmt fotograaf en filmmaker Chris Jordan met zijn crew het tragische lot van honderdduizenden Laysan-albatrossen die zich daar jaarlijks nestelen en jongen ter wereld brengen. Doordat ze plastic voor voedsel aanzien komen steeds meer albatrossen op een zeer trieste manier aan hun einde.

Synopsis

Voor Weapon of Choice kiezen vijf prominente Nederlanders een film waarvan ze vinden dat iedereen die gezien moet hebben. Op het festival vertellen ze meer over hun filmkeuze. Albatross is de filmkeuze van Marjan Minnesma, directeur van de Stichting Urgenda. Ze studeerde bedrijfskunde, filosofie en rechten en werkte achtereenvolgens onder meer bij Greenpeace en het Instituut voor Milieuvraagstukken aan de VU, en was directeur van Drift, het Instituut voor Transities aan de Erasmus Universiteit. Met haar activistische organisatie Urgenda is Minnesma medeverantwoordelijk voor de historische klimaatzaak tegen de Nederlandse staat. De staat zou te weinig doen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. De rechter oordeelde in het voordeel van Urgenda, en verplichtte de overheid de uitstoot van broeikasgassen met 25 procent terug te dringen in 2020. Een revolutionaire uitspraak en een wereldwijd unicum.

Albatross maakt deel uit van het themaprogramma Weapon of Choice.

Credits

Officiële website: http://www.albatrossthefilm.com

Productie:

Geen

Nederlandse distributie:

Stichting Fred Foundation

info@fredfoundation.org

http://www.fredfoundation.org

Talkshows & debatten

Albatross: Weapon of Choice Marjan Minnesma

zondag 25 maart 2018 - 16:30

Speciaal voor Movies that Matter koos Marjan Minnesma de film Albatross. Waarom maakt juist deze film zo’n indruk op haar en waarom is het belangrijk dat iedereen deze film gezien heeft? Voorafgaand aan de vertoning spreekt

Albatross: Q&A met regisseur Chris Jordan

vrijdag 30 maart 2018 - 12:30

Dirk van der Straaten spreekt met regisseur & fotograaf Chris Jordan over het maken van zijn film Albatross.