Daughters of the Dust

Julie Dash

Verenigde Staten 1991, 112 min.

Fictie

Gesproken taal: Engels, Arabisch, Gullah

Ondertiteling: Nederlands

Festivaljaar: 2018

Daughters of the Dust was de eerste grote bioscooprelease van een zwarte vrouwelijke filmmaker en werd in 1991 lovend ontvangen. Een gerestaureerde versie werd in 2017 opnieuw uitgebracht. Over de strijd voor het behoud van folklore en tradities van de Gullah gemeenschap, bestaande uit voormalige West-Afrikaanse slaven, op de Sea Islands voor de kust van South-Carolina.

Synopsis

Voor Weapon of Choice kiezen vijf prominente Nederlanders een film waarvan ze vinden dat iedereen die gezien moet hebben. Op het festival vertellen ze meer over hun filmkeuze.

Daughters of the Dust is de filmkeuze van Gloria Wekker. Zij is Emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Daarnaast is zij directeur van GEM, Expertisecentrum Gender, Etniciteit en Multiculturaliteit in het hoger onderwijs. Wekker schreef in 2016 het veelbesproken en urgente boek White Innocence: Paradoxes of Colonialism and Race, waarin ze de centrale paradox in de Nederlandse cultuur onderzoekt waarin ras passie en agressie oproept, terwijl het bestaan van ras en racisme tegelijkertijd in alle toonaarden wordt ontkend.

Daughters of the Dust maakt deel uit van het themaprogramma Weapon of Choice.

Credits

Officiële website: http://www.fullcolor-ent.com/index-flatiron/#/daughters-of-the-dust

Productie:

American Playhouse

Nederlandse distributie:

Full Color Entertainment

info@fullcolor-ent.com

www.fullcolor-ent.com

Talkshows & debatten

Daughters of the Dust: Weapon of Choice Gloria Wekker

vrijdag 30 maart 2018 - 21:15

Speciaal voor Movies that Matter koos wetenschapper Gloria Wekker de film Daughters of the Dust. Waarom maakte juist deze film zo’n indruk op haar en waarom is het belangrijk dat iedereen Daughters of the Dust gezien heeft? Vo