The Death of Stalin

Armando Iannucci

Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, België 2017, 103 min.

Fictie

Gesproken taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Festivaljaar: 2018

Hilarische satire over gekonkel in de Russische regering na de dood van Josef Stalin in 1953. Niemand wil zijn handen branden aan de dood van de communistische leider en iedereen probeert zijn eigen hachje te redden. Fawlty Towers in Moskou met sterrencast van onder anderen Steve Buscemi en Michael Palin.

In de jaren voor zijn overlijden groeide bij de Russische dictator Josef Stalin het gevoel dat hij niemand meer kon vertrouwen. Daarom liet hij veel mensen verbannen of vermoorden en hield hij zijn onderdanen scherp in de gaten. In deze hilarische komedie vol stereotypen toont filmmaker Armando Iannucci hoe Stalins paranoia voortleeft na zijn overlijden. Nadat de dictator op een ochtend bewusteloos wordt aangetroffen, reageert de resterende top van de Communistische Partij als verlamd. Niemand durft er een dokter bij te halen, wat ook lastig is aangezien Stalin al zijn dokters heeft verbannen. Twee dagen later wordt hij doodverklaard. In het machtsvacuüm dat ontstaat, probeert iedereen vooral zijn eigen hachje te redden. Het gekonkel en de machtsspelletjes draaien op volle toeren, een hilarische machtsstrijd begint. Iannucci bleef heel dicht bij de feiten, wat de film zo mogelijk nog absurder maakt.

De film – met hoofdrollen voor onder anderen Michael Palin, Rupert Friend, Jeffrey Tambor en Steve Buscemi – won verschillende filmprijzen, waaronder twee BAFTA Awards (Britse film- en televsieprijzen), en werd onlangs in Rusland verboden.

Synopsis

The Death of Stalin maakt deel uit van het themaprogramma Festival Favorites.

Credits

Productie:

Quad Productions

+33142670505

quad.fr

Nederlandse distributie:

September Film Distribution

info@septemberfilm.nl

+31205357550

www.septemberfilm.nl

Talkshows & debatten

The Death of Stalin: Q&A met journalist Hubert Smeets

zaterdag 24 maart 2018 - 19:15

Begin 2018 werden vertoningen van The Death of Stalin in Rusland verboden. Jasper Wezenberg gaat in gesprek met Hubert Smeets over de controverse van de film en werkelijkheid achter de fictie.