Foxtrot

Samuel Maoz

Frankrijk, Duitsland, Israël, Zwitserland 2017, 113 min.

Fictie

Gesproken taal: Arabisch, Duits, Hebreeuws

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2018

Michael en Dafna zijn uit het veld geslagen wanneer ze horen dat hun zoon Jonathan, een Israëlische soldaat, is overleden tijdens zijn dienstplicht als wachter bij een verlaten grenspost. De feiten blijken echter een stuk complexer. Gelaagde film over de absurditeit van de Israëlische militaire cultuur van de maker van Lebanon.

Foxtrot is behalve de naam van een dans ook militaire code: de Israëlische filmmaker Samuel Maoz brengt die gelaagdheid terug in zijn verbeelding van het hedendaagse Israël. Hij toont het land als een surreële plek, waar pijn, verdriet en psychologische schade als gevolg van de gemilitariseerde samenleving de boventoon voeren.

Gefilmd in drie bedrijven onderzoekt Foxtrot de absurditeit van de militaire cultuur in het land. In het eerste bedrijf zien we hoe de ouders van soldaat Jonathan instorten na het nieuws over zijn dood. In het tweede bedrijf zijn we bij Jonathan op de verlaten militaire post en het derde bedrijf speelt zich af in de toekomst, wanneer alles anders blijkt dan gedacht.

In drie stilistisch uiteenlopende delen vertelt Maoz het verhaal vanuit het perspectief van vader, zoon en moeder. Alle drie dansen ze de foxtrot met het noodlot. Een dans met vele variaties, maar waar je ook heen gaat, je eindigt altijd op het punt waar je ooit begon.

Synopsis

Lees hier hoe je een Cinemember film kunt vertonen in de klas.

Credits

Officiële website: http://septemberfilm.nl/films/718-Foxtrot

Productie:

SPIRO FILMS

Info@Spiro-films.com

www.spiro-films.com

Nederlandse distributie:

September Film Distribution

info@septemberfilm.nl

+31205357550

www.septemberfilm.nl

World sales:

The Match Factory

info@matchfactory.de

+4930443190520

www.the-match-factory.com

Talkshows & debatten

Foxtrot: Q&A met journalist Derk Walters

zaterdag 24 maart 2018 - 12:00

Na afloop van de film spreken we over de verplichte dienstplicht in Israël, de maatschappelijke en sociale consequenties van een gemilitariseerde samenleving met o.a. journalist Derk Walters.