Pre-crime

Matthias Heeder / Monika Hielscher

Duitsland 2017, 88 min.

Documentaire

Gesproken taal: Duits, Engels, Frans

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2018

Wat als een misdadiger al gepakt kan worden voordat hij de daadwerkelijke misdaad pleegt? In de thriller Minority Report leek het nog griezelige sciencefiction, maar deze documentaire toont dat de technologie om misdaden te voospellen en mensen op voorhand te arresteren, al wordt gebruikt.

In verschillende landen worden computersystemen gebruikt die op basis van algoritmes voorspellen welke mensen een mogelijke kandidaat zijn om een misdrijf te plegen. Deze mensen kunnen op voorhand gearresteerd worden en zo kan misdaad worden voorkomen. Er is echter heel weinig transparantie over hoe deze algoritmes werken, en bovendien staat dit haaks op een aantal belangrijke mensenrechten die garanderen dat mensen niet zomaar vervolgd kunnen worden en recht hebben op een onderzoek door onafhankelijke instanties, en dat iedereen onschuldig is totdat de schuld bewezen is.

Toch zijn verschillende overheden al een eind op weg met het implementeren van deze technieken. De film neemt ons mee van Chicago naar Londen en van Parijs naar Berlijn en München om aldaar te onderzoeken hoe de computers van vandaag lijsten met misdadigers van morgen produceren. Wie wordt er daadwerkelijk beschermd door deze toepassingen en wie zijn de slachtoffers? En hoe ver willen we gaan als het aankomt op het beveiligen van onze samenleving?

Synopsis

Pre-crime maakt deel uit van het themaprogramma Amnesty Selection.

Credits

Officiële website: http://precrime-film.com

Productie:

Kloos & Co. Medien GmbH

info@kloosundco.de

+4930473729810

www.kloosundco.de

World sales:

Rise and Shine

info@riseandshine-berlin.de

+493047372980

www.riseandshine-berlin.com

Talkshows & debatten

Pre-crime: Q&A met Gwen van Eijk,Tijmen Wisman en Gerbrig Klos

woensdag 28 maart 2018 - 19:00

Criminoloog Gwen van Eijk, voorzitter van het Platform Bescherming Burgerrechten Tijmen Wisman en Amnesty medewerker Gerbrig Klos spreken onder leiding van journalist Katinka Baehr ove

Pre-crime: Q&A met Marc Schuilenburg

zaterdag 31 maart 2018 - 15:00

Journalist Sophie Derkzen spreekt met criminoloog Marc Schuilenburg over beveiligingssystemen, het screenen van mogelijke daders van toekomstige misdaden en de verantwoordelijkheid van de overheid.