Recruiting for Jihad

Ulrik Imtiaz Rolfsen / Adel Khan Farooq

Noorwegen 2017, 79 min.

Documentaire

Gesproken taal: Noors, Engels

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2018

Confronterende documentaire waarin twee Noorse filmmakers drie jaar lang een moslimextremist in Noorwegen volgen die jonge mannen ronselt om te vechten voor IS. Wanneer er een rechtszaak tegen hem wordt aangespannen en het gefilmde materiaal wordt geconfisqueerd, staat ineens de persvrijheid op het spel.

Ubaydullah Hussain is charismatische man die in Noorwegen opgroeide en zich nu inzet voor het ronselen van jonge IS-strijders. Ook is hij de spreekbuis van het extremistische The Prophet’s Ummah, een salafistisch-jihadistische organisatie in Noorwegen. Drie jaar lang kregen de Noorse filmmakers Ulrik Imtiaz Rolfsen en Adil Khan Farooq toegang tot het leven van de moslimextremist. Hij lijkt het geen enkel probleem te vinden om zijn controversiële ideeën en levensfilosofieën te delen met de makers. Aanvankelijk presenteert Hussain zichzelf als een rationele en tolerante man, maar langzaamaan ontvouwt zich een portret van een ware extremist, wiens overtuigingen vaak tegenstellingen bevatten.

De film krijgt een tweede laag wanneer een van Hussains gerekruteerden betrokken blijkt bij een terroristische aanslag en de filmmakers plotseling geconfronteerd worden met de justitiële strijd tegen terrorisme. Hun gefilmde materiaal wordt door de Noorse politie in beslag genomen als bewijsmateriaal in de rechtszaak. Opeens is niet alleen moslimextremisme, maar ook de persvrijheid onderdeel van de film.

Synopsis

Credits

Productie:

Up North Film

jonathan@upnorthfilm.no

www.upnorthfilm.no

World sales:

East Village Entertainment

+12126142808

www.eastvillageentertainment.com

Talkshows & debatten

Recruiting for Jihad: Q&A met regisseurs Ulrik Imtiaz Rolfsen & Adel Khan Farooq

zaterdag 24 maart 2018 - 15:00

Regisseurs Ulrik Imtiaz Rolfsen en Adel Khan Farooq spreken over toenemend extremisme, het maken van hun film en het belang van onderzoeksjournalistiek en bronnengeheim.

Recruiting for Jihad: Q&A met regisseurs Ulrik Imtiaz Rolfsen & Adel Khan Farooq

zondag 25 maart 2018 - 20:45

Regisseurs Ulrik Imtiaz Rolfsen en Ade Khan Farooq spreken over toenemend extremisme, het maken van hun film en het belang van onderzoeksjournalistiek en bronnengeheim.