City of Joy

Madeleine Gavin

Congo, Verenigde Staten 2016, 76 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Frans, Swahili

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2018

Inspirerende documentaire over Congolese vrouwen die pijn omzetten in kracht. Vrouwen en meisjes die slachtoffer waren van verkrachting tijdens het conflict in de Democratische Republiek Congo, leren in de ‘City of Joy’ om met hun verleden om te gaan, weer van zichzelf te houden, en uiteindelijk leiders in hun gemeenschap te worden.

In het voortdurende conflict in de Democratische Republiek Congo wordt verkrachting ingezet als oorlogswapen. De slachtoffers worden vaak buitengesloten, verlaten door hun echtgenoot en verbannen door hun gemeenschap. In Bukavu – soms ‘de slechtste plek op aarde voor een vrouw’ genoemd – hebben gynaecoloog Denis Mukwege, toneelschrijfster Eve Ensler (The Vagina Monologues) en de Congolese mensenrechtenactivist Christine Schuler-Deschryver de City of Joy opgericht, een centrum waar slachtoffers van verkrachting worden omgevormd tot gemeenschapsleiders.

We zien hoe vrouwen die getraumatiseerd zijn door onbeschrijflijk seksueel geweld leren zichzelf te verdedigen, hun angsten te overwinnen, hun verhalen te vertellen, en uiteindelijk zichzelf te accepteren en lief te hebben. Met een enorme veerkracht vinden ze nieuwe manieren om hun leven betekenis te geven en om weer deel te nemen aan hun gemeenschappen, maar ditmaal als leiders. City of Joy – geregisseerd door Madeleine Gavin – is een prachtig en optimistisch eerbetoon aan menselijke levenskracht.

Synopsis

Lees hier meer over activisten Jane Mukunilwa en Christine Schuler Deschryver.

City of Joy is geselecteerd voor de competitie Activist en het themaprogramma Second Sex.

Credits

Productie:

Geen

World sales:

Geen

Talkshows & debatten

City of Joy: Q&A met activist Christine Schuler Deschryver

zaterdag 24 maart 2018 - 21:15

Q&A met activist Christine Schuler Deschryver over seksueel geweld tegen vrouwen en het omzetten van pijn in kracht geleid door Milouska Meulens.

City of Joy: Q&A met activist Christine Schuler Deschryver

zondag 25 maart 2018 - 16:00

Q&A met activist Christine Schuler Deschryver en regisseur Madeleine Gavin over seksueel geweld tegen vrouwen en het omzetten van pijn in kracht. 

City of Joy: Q&A met activist Christine Schuler Deschryver

maandag 26 maart 2018 - 17:15

Q&A met activist Christine Schuler Deschryver over seksueel geweld tegen vrouwen en het omzetten van pijn in kracht geleid door Srushti Mahamuni

City of Joy: Q&A met activist Christine Schuler Deschryver

dinsdag 27 maart 2018 - 19:15

Q&A met activist Christine Schuler Deschryver over seksueel geweld tegen vrouwen en het omzetten van pijn in kracht geleid door filmmaker Hesdy Lonwijk.