The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov

Askold Kurov

Estland, Polen, Tsjechië 2017, 75 min.

Documentaire

Gesproken taal: Russisch, Oekraïens, Engels

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2019

De Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov wordt door de Russische staat beschuldigd van terrorisme en werd in 2015 veroordeeld tot twintig jaar celstraf in Siberië. De film volgt het sterk gepolitiseerde proces, dat door Amnesty International een ‘cynisch showproces’ werd genoemd.

Synopsis

De film onderzoekt de waarheid achter de rechtszaak tegen Sentsov en legt de vele mankementen bloot in de bewijsvoering van de staat. Volgens Sentsovs familie en zijn advocaat is hij opgepakt omdat hij een pro-Oekraïense activist is die zich op vreedzame wijze verzette tegen de Russische bezetting van de Krim. Tijdens zijn rechtszaak was er geen bewijs dat Sentsov betrokken was bij de misdrijven waarvan hij wordt beschuldigd. De inmiddels beruchte zaak leidde tot wereldwijde protesten en deed de Russische documentairemaker Askold Kurov besluiten om een film te maken over de benarde situatie van zijn collega. Op 14 mei 2018 ging Oleg Sentsov in hongerstaking om de vrijlating van alle Oekraïense politieke gevangen te eisen.

De vertoning is gratis toegankelijk, inclusief 1 consumptie. 
Aanmelden kan via aanmelding@moviesthatmatter.nl o.v.v. Sacharovprijs.

Credits

Productie:

Marxfilm

studio@marxfilm.com

+372 53040483

www.marxfilm.org

World sales:

Rise and Shine

info@riseandshine-berlin.de

+493047372980

www.riseandshine-berlin.com

Talkshows & debatten

Sacharov Special: The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov: panel discussie met o.a. familie

dinsdag 26 maart 2019 - 20:00

Panel discussie met o.a. Natalia Kaplan, nicht van Oleg Sentsov, en regisseur Askold Kurov over het gevangenschap van Sentsov en de situatie in de Krim.