Ademloos

Daniel Lambo

België 2018, 79 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Nederlands, Frans, Hindi

Ondertiteling: Nederlands

Nederlandse première

Festivaljaar: 2019

De Belgische filmmaker Daniel Lambo start na de dood van zijn vader een onderzoek naar de dodelijke asbestindustrie. Zijn zoektocht leidt hem naar een van de grootste asbest-dumpplekken in India. Daar ontdekt hij een miljoenenindustrie die nog steeds de levens van werknemers en consumenten wereldwijd in gevaar brengt.

Synopsis

Filmmaker Daniel Lambo groeide op in Kapelle-op-den-Bos, waar zijn vader werkte als arbeider en vakbondsman in de lokale fabriek van Eternit. Het bedrijf was ooit een van de grootste asbestproducerende multinationals ter wereld. De productie van asbest is in Nederland en België al sinds eind jaren negentig verboden, maar elders in de wereld wordt de kwalijke stof nog veelvuldig gebruikt. Dat blijkt uit een bezoek van Lambo aan het dorp Kymore in Centraal-India, waar een dochterbedrijf van Eternit tot 2002 op grote schaal asbest produceerde. Het gebied is nu een van de grootste asbeststorten ter wereld.

In Kymore ontdekt Daniel een actieve asbestfabriek die ooit in handen was van Eternit. Het Indiase dorp blijkt een spiegel van het verleden van Kapelle-op-den-Bos. De vervuiling werpt ook hier een donkere schaduw over de gemeenschap. Nirmala, een ex-lerares en moeder, besluit zich in te zetten voor de vele slachtoffers. Samen met de filmmaker strijdt ze voor een wereldwijd verbod op asbest, maar daarvoor moeten ze het opnemen tegen een machtige industrie.

Credits

Officiële website: http://www.cinemadelicatessen.nl/film/ademloos

Nederlandse distributie:

Cinema Delicatessen

info@cinemadelicatessen.nl

+31204207123

www.cinemadelicatessen.nl

World sales:

Storyhouse

http://www.storyhousefilm.com/

Talkshows & debatten

Ademloos: Q&A met regisseur Daniel Lambo

zaterdag 23 maart 2019 - 19:15

Na de film spreken we met de Belgische regisseur Daniel Lambo over het maken van zijn persoonlijke documentaire.  

Ademloos: Q&A met regisseur Daniel Lambo

vrijdag 29 maart 2019 - 21:30

Na de film spreekt Belgische regisseur Daniel Lambo met Bahram Sadeghi over het maken van zijn persoonlijke documentaire. 

Ademloos: Q&A met regisseur Daniel Lambo en voorzitter Comité Asbestslachtoffers Tinka de Bruin

zaterdag 30 maart 2019 - 12:00

Na de film gaat Evanne Nowak in gesprek met regisseur Daniel Lambo en voorzitter van het comité asbestslachtoffers Tinka de Bruin.