Facing the Dragon

Sedika Mojadidi

Afghanistan, Verenigde Staten 2018, 80 min.

Documentaire

Gesproken taal: Dari (Oostelijk Perzisch), Engels, Duits

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2019

Twee vrouwen weigeren zich de mond te laten snoeren en te laten onderschatten in het door mannen gedomineerde Afghanistan. Nilofar Ibrahimi, een van de weinige vrouwen in het Afghaanse parlement, en journaliste Shakila Ibrahimkhail moeten overleven in een land ‘waar het patriarchaat de pan uitrijst’. Beiden doen dat met ongelooflijke kracht, maar hun keuzes vragen grote persoonlijke offers.

Synopsis

‘We hebben een verantwoordelijkheid om te spreken namens elke vrouw,’ zegt Nilofar Ibrahimi, een succesvolle arts die gekozen werd in het Afghaanse parlement. In Facing the dragon van de Afghaans-Amerikaanse filmmaker Sedika Mojadidi zien we twee bijzonder sterke vrouwen die verantwoordelijkheid op zich nemen – en er de prijs voor betalen.

We volgen Nilofar Ibrahimi en journaliste Shakila Ibrahimkhail terwijl ze hun werk doen in een land waar religieuze fundamentalisten een sterke machtsbasis hebben. Nilofar Ibrahimi neemt het tegen ze op in het parlement, waar ze een wet aangenomen probeert te krijgen die geweld tegen vrouwen strafbaar stelt. Haar uitgesproken standpunten maken haar tot doelwit van de Taliban, en ze is gedwongen haar kinderen met hun vader in Australië te laten wonen. Nilofar is er kapot van, maar ze weigert haar land in de steek te laten. Shakila is verslaggever voor een landelijk televisiestation, en is kritisch op zowel de Afghaanse regering als de Taliban. Na een zelfmoordaanslag van de Taliban waarin ook zij als doelwit is genoemd, ontvlucht ze het land met haar drie kinderen. Met behulp van mensensmokkelaars begint ze een reis vanuit Istanbul door Europa. Zal ze ooit nog als journalist aan de slag kunnen?

Facing the Dragon is geselecteerd voor de Activist competitie en wordt vertoond op Movies that Matter Festival 2019 (22-30 Maart, Den Haag).

Credits

Officiële website: http://www.facingthedragonfilm.com

Productie:

Mojo Mama Films LLC

Talkshows & debatten

Facing the Dragon: Q&A met activist Shakila Ibrahimkhail

zaterdag 23 maart 2019 - 11:30

Journalist Bahram Sadeghi zal na de film in gesprek gaan met activist en journalist Shakila Ibrahimkhail over persvrijheid en vrouwenrechten in Afghanistan.

Facing the Dragon: Q&A met activist Shakila Ibrahimkhail

zondag 24 maart 2019 - 21:00

Naeeda Aurangzeb praat met activist en journalist Shakila Ibrahimkhail persvrijheid en vrouwenrechten in Afghanistan.

Facing the Dragon: Q&A met activist Shakila Ibrahimkhail

maandag 25 maart 2019 - 18:30

Mehri Zamanbin gaat in gesprek met activist en journaliste Shakila Ibrahimkhail over vrouwenrechten en vrouwelijke journalisten in Afghanistan en de ontwikkelingen van de afgelopen jaren hieromheen.

Facing the Dragon: Inleiding door arabist en jurist Laila Al-Zwaini

dinsdag 26 maart 2019 - 16:30

Laila Al-Zwaini (arabist en jurist) zal voorafgaand aan de film een korte inleiding geven. 

Facing the Dragon: Q&A met activist Shakila Ibrahimkhail

dinsdag 26 maart 2019 - 16:30

Laila Al-Zwaini gaat in gesprek met activist en journaliste Shakila Ibrahimkhail over vrouwenrechten en vrouwelijke journalisten in Afghanistan.