Ghost Fleet

Shannon Service / Jeffrey Waldron

Verenigde Staten 2018, 90 min.

Documentaire

Gesproken taal: Birmees, Engels, Indonesisch, Khmer, Thai

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2019

Opzienbarende, prachtig gemaakte documentaire over moderne slavernij in Thailand. Duizenden mannen worden er gedwongen dag en nacht te werken op vissersboten; ze zijn onbetaald en zijn soms jarenlang van huis. Activist Patima Tungpuchayakul zet zich in om ex-slaven te helpen en de duistere kanten van deze miljoenenindustrie wereldkundig te maken.

Synopsis

Thailand is een van de grootste leveranciers van vis ter wereld, maar door overbevissing raken de ooit zo rijk gevulde Thaise zeeën leeg. Schepen moeten steeds verder de zee op om aan de quota te voldoen, waardoor ze soms jaren onderweg zijn. Hierdoor neemt de interesse in het vissersberoep af, en kampt de Thaise visindustrie met een groot visserstekort. Mensensmokkelaars zien er brood in en ontvoeren mannen uit de omringende landen. Jonge jongens, soms nog maar net tiener, worden uit Cambodja en Myanmar geplukt en verkocht aan vissersbedrijven. Jarenlang worden ze gedwongen te werken op schepen in barre omstandigheden. Wie weigert wordt geslagen, opgesloten of zelfs vermoord.

De film volgt Patima, die vanuit Bangkok een organisatie runt waarmee ze hulp biedt aan ex-slaven. Vergezeld door onder anderen Tun Lin, die op zijn veertiende werd ontvoerd en elf jaar lang werd gedwongen te werken op een vissersboot, onderneemt Patima een expeditie naar Indonesië. Daar hoopt ze een aantal ex-slaven te vinden die zich schuilhouden op eilandjes bij de kust, om ze thuis te herenigen met hun familie.

Patima Tungpuchayakul werd in 2017 genomineerd voor de Nobel Prijs voor de Vrede.

Credits

Officiële website: http://www.oceans8films.com/ghost-fleet

Productie:

Vulcan Productions

info@vulcanproductions.com ; info@vulcan.com

+1 206 342 2277

www.vulcanproductions.com

World sales:

Oceans 8 Films

www.oceans8films.com

Talkshows & debatten

Ghost Fleet: Q&A met activist Patima Tungpuchayakul en regisseur Shannon Service

zaterdag 23 maart 2019 - 17:00

Journalist Sophie Derkzen spreekt met activist Patima Tungpuchayakul en regisseur Shannon Service over waar onze vis vandaan komt.

Ghost Fleet: Q&A met activist Patima Tungpuchayakul en regisseur Shannon Service

zondag 24 maart 2019 - 16:30

Gastronomisch gastheer Guus Thijssen praat na de film met activist Patima Tungpuchayakul, regisseur Shannon Service, directeur Good Fish Foundation Christien Absil en Max Schmid, adjunct directeur Environmental Justice Foundation 

Ghost Fleet: Q&A met activist Patima Tungpuchayakul en regisseur Shannon Service

maandag 25 maart 2019 - 16:30

Q&A met activist Patima Tungpuchayakul, regisseur Shannon Service en Anouk Franck (Oxfam Novib) over de duistere kant van de miljoenen visindustrie.

Ghost Fleet: Q&A met activist Patima Tungpuchayakul en regisseur Shannon Service

woensdag 27 maart 2019 - 21:00

Q&A met activist Patima Tungpuchayakul en regisseur Shannon Service over de motivatie van Patima voor haar indrukwekkende werk als slavenbevrijder olv journalist Bianca-Olivia Nita.