Grit

Cynthia Wade / Sasha Friedlander

Indonesië, Verenigd Koninkrijk 2018, 81 min.

Documentaire

Gesproken taal: Indonesisch

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2019

Diep begraven onder een onheilspellend maanlandschap van gruis liggen vijftien Indonesische dorpen. Verwoest door een gigantische tsunami van modder, die veroorzaakt werd door gasboringen. Dian Maharani ontsnapte als kind ternauwernood aan de kokende modderstroom. Nu vecht ze samen met haar moeder voor gerechtigheid voor alle slachtoffers en neemt ze het op tegen het grote bedrijf Lapindo, dat geen enkele verantwoordelijkheid neemt.

Synopsis

Als zesjarige ontsnapte de Indonesische Dian aan een tsunami van modder, veroorzaakt door gasboringen van het bedrijf Lapindo. Zestigduizend mensen verloren huis en haard en scholen, moskeeën en bedrijven verdwenen onder een dikke laag gruis. Tien jaar later zijn velen nog steeds ontheemd. Mensen zijn hun bezittingen kwijt en verloren hun banen, en kinderen kunnen niet meer naar school. Sommigen, onder wie Dians moeder, verdienen een beetje geld door rondleidingen voor toeristen te organiseren over het desolate landschap van opgedroogde modder. Noch de overheid, noch het bedrijf bekommert zich om de slachtoffers. Dian, die zich langzaam maar zeker ontpopt tot een politiek actieve tiener, heeft het haar missie gemaakt te strijden voor gerechtigheid. Samen met haar moeder vecht ze voor compensatie voor de slachtoffers.

Grit is geselecteerd voor de Activist competitie en wordt vertoond op Movies that Matter Festival 2019 (22-30 Maart, Den Haag).

Credits

World sales:

Journeyman Pictures

sales@journeyman.tv

+442087866054

www.journeyman.tv

Talkshows & debatten

Grit: Q&A met activist Dian Maharani en regisseurs Sasha Friedlander & Cynthia Wade

zaterdag 23 maart 2019 - 14:30

Programmamaker Katinka Baehr gaat in gesprek met activist Dian Maharani en regisseurs Sasha Friedlander & Cynthia Wade over de verantwoordelijkheid van bedrijven bij natuurrampen.

Grit: Inleiding voorafgaand aan de film door onderzoeker Ratna Saptari

zondag 24 maart 2019 - 18:45

Inleiding voorafgaand aan de film door onderzoeker Ratna Saptari (Universiteit Leiden).

 

Grit: Q&A met activist Dian Maharani en regisseurs Sasha Friedlander & Cynthia Wade

zondag 24 maart 2019 - 18:45

We gaan in gesprek met activist Dian Maharani en regisseurs Sasha Friedlander & Cynthia Wade over de Lapindo ramp en de kracht van demonstreren.

Grit: Q&A met activist Dian Maharani en regisseurs Sasha Friedlander & Cynthia Wade

maandag 25 maart 2019 - 21:00

Journalist Harm Ede Botje spreekt na de film met activist Dian Maharani en regisseurs Sasha Friedlander & Cynthia Wade over de verantwoordelijkheid van bedrijven bij gas- en olieboringen.

OneWorld presents: Grit Q&A met activist Dian Maharani en regisseurs Sasha Friedlander & Cynthia Wad

woensdag 27 maart 2019 - 19:45

OneWorld hoofdredacteur Seada Nourhussen gaat in gesprek met activist Dian Maharani en regisseurs Sasha Friedlander & Cynthia Wade over de verantwoordelijkheid van bedrijven bij gas- en olieboringen.