Novaya

Askold Kurov

Rusland 2018, 75 min.

Documentaire

Gesproken taal: Russisch

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2019

Novaya Gazeta is een van de laatste onafhankelijke kranten in Rusland, en dat is op de redactie te merken. De journalisten worden bedreigd, afgetapt en dwarsgezeten. Filmmaker Askold Kurov volgt gedurende anderhalf jaar de dagelijkse gang van zaken op de redactie. Ali Feruz, aanwezig op het festival, werkt voor de Novaya Gazeta en werd in 2017 door de Russische autoriteiten opgepakt vanwege de kritische artikelen die hij schreef.

Synopsis

De Novaya Gazeta (‘nieuwe krant’) was een van de eerste onafhankelijke kranten in Rusland. De krant werd opgericht in 1993 en staat sindsdien bekend om zijn kritische en activistische journalistiek. De journalisten van Novaya onderzoeken met name corruptie, mensenrechtenschendingen en de uitwassen van het beleid van president Poetin. Momenteel is het een van de laatste onafhankelijke kranten van het land.

De redactie heeft dagelijks te maken met pesterijen, afluisterpraktijken, poederbrieven en andere methoden die de Russische machthebbers inzetten om de journalisten de mond te snoeren. Sinds 2000 werden zelfs verschillende journalisten vermoord wegens hun kritische publicaties. De meest bekende is Anna Politkovskaja, die oktober 2006 werd doodgeschoten. Om het werk van hun overleden collega’s te eren en voort te zetten, zijn de Novaya-journalisten strijdlustiger dan ooit. Tegelijkertijd staan ze dagelijks onder grote druk en brengt het werk vele gevaren met zich mee.

Filmmaker Askold Kurov volgt de redactie anderhalf jaar lang en geeft een uniek beeld van het gevecht voor vrijheid van meningsuiting in een maatschappij waar langzaam maar zeker alle kritische geluiden in de kiem worden gesmoord.

Novaya is geselecteerd voor de Activist competitie en wordt vertoond op Movies that Matter Festival 2019 (22-30 Maart, Den Haag).

Credits

Talkshows & debatten

Novaya: Inleiding door journalist Marnix de Bruyne

zaterdag 23 maart 2019 - 12:15

Voorafgaand aan de film geeft journalist Marnix de Bruyne (De Correspondent) een inleiding over de verschillen tussen het werken op een redactie van een krant in Nederland en Rusland.

Novaya: Q&A met activist Ali Feruz en regisseur Askold Kurov

zaterdag 23 maart 2019 - 12:15

Na de film praat journalist Marnix de Bruyne met activist Ali Feruz en regisseur Askold Kurov over de film en persvrijheid in Rusland.

Novaya: Q&A met activist Ali Feruz en regisseur Askold Kurov

zondag 24 maart 2019 - 15:00

Journalist Bahram Sadeghi spreekt na de film met activist Ali Feruz en regisseur Askold Kurov over journalistiek en film maken in landen met repressieve regimes.

Novaya: Q&A met activist Ali Feruz en regisseur Askold Kurov

dinsdag 26 maart 2019 - 21:45

Oud NOS Rusland correspondent Kysia Hekster gaat na de film in gesprek met activist Ali Feruz en regisseur Askold Kurov over het werken als journalist en filmmaker in Rusland.

Novaya: Inleiding door Galya Petrenko (Amnesty International)

woensdag 27 maart 2019 - 15:15

Inleiding op de film door Galya Petrenko (Rusland medewerker - Amnesty International) over o.a. persvrijheid in Rusland.

Novaya: Q&A met activist Ali Feruz en regisseur Askold Kurov olv Jorie Horsthuis (journalist)

woensdag 27 maart 2019 - 15:15

Na de film praten we na met activist Ali Feruz over zijn journalistiek carrière en met regisseur Askold Kurov over het maken van deze film.