Onverharde weg naar vrede

Jaap van 't Kruis

Nederland 2019, 56 min.

Documentaire

Gesproken taal: Spaans

Ondertiteling: Engels

Wereld première

Festivaljaar: 2019

Als puber besloten ze om te vechten voor de FARC. Nu de vrede is getekend in Colombia keren de kinderen van Caldono weer terug naar hun gebombardeerde dorp. Het is de vraag hoe de dorpelingen hen zullen ontvangen: met vergeving of vergelding? Activist Farid Julicué zet zich in voor de verzoening tussen de dorpelingen en de voormalige rebellen.

Synopsis

Op 23 november 2016 tekenden de Colombiaanse overheid en de rebellenbeweging FARC een vredesakkoord om een einde te brengen aan de 53-jaar durende oorlog tussen beide partijen. Het dorpje Caldono was jarenlang het epicentrum van de bloedige strijd. Vele guerrillastrijders werden er geboren en sloten zich op jonge leeftijd aan bij de beweging. Zij teisterden hun eigen dorp decennialang met aanslagen en maakten daarbij vele burgerslachtoffers.

Nu het vredesakkoord er is en de FARC langzaamaan wordt ontmanteld, moeten de strijders terugkeren naar hun gemeenschap. Maar wie zit er te wachten op het verwelkomen van de moordenaar van zijn zoon? Farid Julicué is een gemeenschapsleider in Caldono en begrijpt als geen ander de complexiteit van verzoening. Toch droomt hij van absolute vrede en zet zich in voor een vreedzame toekomst van zijn kleinkinderen. Hij bezoekt de ex-FARC-strijders in een transitiekamp en belegt een verzoeningsbijeenkomst. Maar de angst, haat en het onbegrip zijn bij de dorpelingen nog groot en de weg naar vrede kent vele obstakels. 

Onverharde weg naar vrede is geselecteerd voor de Activist competitie en wordt vertoond op Movies that Matter Festival 2019 (22-30 Maart, Den Haag).

Credits

Officiële website: http://www.doxy.nl/film/onverharde-weg-naar-vrede

Productie:

Doxy

info@doxy.nl

+31 20 422 2607

https://www.doxy.nl/

World sales:

Geen

Talkshows & debatten

Wereldpremière Onverharde weg naar Vrede: Q&A met activist Farid Julicué en regisseur Jaap van ’t Kr

zaterdag 23 maart 2019 - 17:15

Voormalig Colombia correspondent Sytske Jellema gaat na de wereldpremière van de film in gesprek met activist Farid Julicué en regisseur Jaap van ’t Kruis.

Onverharde weg naar Vrede: Inleiding door Joris van de Sandt van PAX for Peace

zondag 24 maart 2019 - 19:00

Inleiding door Joris van de Sandt (programmaleider Latijns Amerika voor PAX for Peace).

Onverharde weg naar Vrede: Q&A met activist Farid Julicué en regisseur Jaap van ’t Kruis

zondag 24 maart 2019 - 19:00

Na de film praat journalist Alwin Helmink met activist Farid Julicué en regisseur Jaap van ’t Kruis over het vredesakkoord in Colombia.

Onverharde weg naar Vrede: Q&A met activist Farid Julicué en regisseur Jaap van ’t Kruis

maandag 25 maart 2019 - 19:00

Journalist Harm Ede Botje spreekt na de film met activist Farid Julicué en regisseur Jaap van ’t Kruis over verzoening in Colombia.

Onverharde weg naar Vrede: Q&A met activist Farid Julicué en regisseur Jaap van ’t Kruis

dinsdag 26 maart 2019 - 21:30

Na de film spreken we met activist Farid Julicué over zijn drijfveren voor vrede in Colombia en met regisseur Jaap van ’t Kruis over het maken van deze film.