Crime + Punishment

Stephen Maing

Verenigde Staten 2018, 112 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Nederlandse première

Festivaljaar: 2019

Spannende en onthullende klokkenluidersdocu, waarin twaalf dappere politieagenten van de New York Police Department de krachten bundelen en het opnemen tegen hun bazen. Ze klagen het departement aan wegens corruptie, onrechtmatige arrestaties en etnisch profileren.

Synopsis

Hoewel het halen van arrestatiequota in 2010 werd verboden, is het binnen het NYPD nog steeds de norm dat politieagenten voldoen aan het binnenhalen van ‘voldoende’ arrestaties. Zo kan het bestaan dat agenten zich schuldig maken aan het arresteren van allerlei onschuldige mensen, vaak gepaard gaand met etnisch profileren en geweld. Wie niet meewerkt dreigt zijn baan te verliezen.

Twaalf agenten stellen alles in de waagschaal om de misstanden binnen het departement aan het licht te brengen. Dat gaat ze natuurlijk niet makkelijk af. Ze worden dwarsgezeten en gepest, en promoties blijven uit. Toch zetten ze door en lukt het ze om aandacht te krijgen voor hun zaak. Uiteindelijk komt er een corruptieschandaal binnen de politie aan het licht en worden drie hooggeplaatste functionarissen gearresteerd. Maar daarmee is de strijd voor de klokkenluiders nog niet gestreden.

Credits

Officiële website: http://www.crimeandpunishmentdoc.com

World sales:

The Film Collaborative

festivals@thefilmcollaborative.org

+1 3232078321

www.thefilmcollaborative.org

Talkshows & debatten

Crime + Punishment: Inleiding door Students' Choice jurylid Ali Sahin

maandag 25 maart 2019 - 21:00

Students' Choice jurylid Ali Sahin geeft een inleiding over deze genomineerde film

Crime + Punishment: Gesprek met politiechef Lute Nieuwerth en Joost Valk

donderdag 28 maart 2019 - 16:30

Politiechef Lute Nieuwerth is portefeuillehouder Diversiteit bij de Landelijke Politie en gaat met Haags politieagent Joost Valk in gesprek over het spanningsveld tussen handhaven en verbinden.