Screwdriver

Bassam Jarbawi

Palestina, Verenigde Staten, Qatar 2018, 108 min.

Fictie

Gesproken taal: Arabisch, Hebreeuws

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2019

Psychologische thriller over de Palestijnse Ziad, die na ruim vijftien jaar in een Israëlische gevangenis terugkeert naar Palestina. Als tiener werd hij opgepakt, en nu hij als volwassene weer zijn draai moet vinden in de maatschappij, heeft hij moeite zich aan te passen. Palestijnen zien hem als held, maar zo voelt hij zich niet. Hij betwijfelt of zijn daden ook maar enige betekenis hebben.

Synopsis

Als tiener werd Ziad opgepakt wegens een vermeende moord op een Israëlische kolonist. Na vijftien jaar gevangenis komt hij vrij en wordt hij ontvangen als held. Maar Ziad heeft veel moeite zichzelf als held te zien en ook lukt het hem niet goed zich aan te passen aan het ‘normale leven’. Alles is veranderd: zijn vroegere vrienden hebben nu hun eigen leven, de technologie is veranderd en hij heeft geen opleiding en geen doel. Daarnaast heeft hij te maken met trauma’s en psychologische problemen die zijn verleden en de lange opsluiting met zich meebrengen.

Regisseur Bassam Jarbawi schoot zijn eerste lange speelfilm op locatie in de Westelijke Jordaanoever en gebruikte daarvoor een bijna geheel Palestijnse filmcrew. Het resultaat is een belangwekkend onderzoek naar een onzichtbaar gevolg – de mentale impact – van het geweld en de voortdurende spanning in het Israël-Palestina-conflict.

Credits

World sales:

Rimsh Film

ssathe@gmail.com

+970597140600

www.rimsh-film.com

Talkshows & debatten

Screwdriver: Gesprek met Derk Walters en Aouda Zbidat

donderdag 28 maart 2019 - 19:00

Journalist en voormalig Israël-correspondent van NRC Handelblad Derk Walters gaat in gesprek met Palestijns jurist Aouda Zbidat die rechtsbijstand verleende aan Palestijnse gevangenen in Israël.