The Trial of Ratko Mladic

Henry Singer / Rob Miller

Verenigd Koninkrijk, Noorwegen 2018, 100 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Servisch, Bosnisch, Kroatisch

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2019

Gedurende vijf jaar volgen de filmmakers het proces voor het Joegoslaviëtribunaal tegen de beruchte oorlogscrimineel Ratko Mladić. De Bosnisch-Servische generaal was bevelhebber tijdens de belegering van Sarajavo in de ‘vuile oorlog’ in voormalig Joegoslavië in de jaren negentig. Hij was indirect verantwoordelijk voor de moord op zevenduizend moslimmannen.

Synopsis

Twintig jaar na het meest bloedige conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, start in Den Haag het proces tegen de notoire oorlogsmisdadiger Ratko Mladić. Filmmakers Rob Miller en Henry Singer volgen de rechtszaak vijf jaar lang van dichtbij. Ze leggen vast hoe de verdediging rotsvast gelooft in de onschuld van hun cliënt en er alles aan doet om deze te bewijzen. Maar ook filmen ze hoe de openbaar aanklager zich voorbereidt op de langverwachte zaak tegen de warlord.

Aan de hand van interviews met slachtoffers, getuigen en aanhangers van Mladić – die hem nog steeds zien als patriottische held – en archiefmateriaal reconstrueren de makers de absurde en wrede oorlog. Een zwarte bladzijde in de Europese geschiedenis, en niet eens zo heel lang geleden. Daarnaast stellen ze de vraag welke gerechtigheid het tribunaal kan brengen wanneer de beklaagde de uitspraak niet erkent en de strijd op de Balkan nog lang niet gestreden lijkt. Epische vertelling over gerechtigheid, verantwoording en een land dat probeert te ontsnappen aan een bloedig verleden.

Credits

World sales:

Java Films

contact@javafilms.fr

+33 174713313

www.javafilms.fr

Talkshows & debatten

The Trial of Ratko Mladić: Q&A met regisseur Rob Miller

woensdag 27 maart 2019 - 18:45

Na afloop van de film gaat moderator Sofia Stolk in gesprek met de filmmaker Rob Miller over de totstandkoming van deze documentaire. 

The Trial of Ratko Mladić: Q&A met regisseur Rob Miller 

donderdag 28 maart 2019 - 17:30

Na afloop van de film gaat moderator Jorie Horsthuis (journalist en politicoloog) in gesprek met regisseur Rob Miller over de totstandkoming van de documentaire. 

The Trial of Ratko Mladić: Q&A met dr. Nena Tromp 

vrijdag 29 maart 2019 - 19:00

Journalist en politicoloog Jorie Horsthuis gaat in gesprek met onderzoeker Nena Tromp (UvA) over de lessen en nalatenschap van het Joegoslaviëtribunaal en het proces tegen Ratko Mladić.