Whispering Truth to Power

Shameela Seedat

Zuid-Afrika, Nederland 2018, 87 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Sotho, Zoeloe

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2019

Inspirerend portret van Thuli Madonsela, Zuid-Afrika’s zachtaardige maar doortastende ‘Openbaar Beschermer’, tijdens haar laatste jaar in functie. Als ze het opneemt tegen president Jacob Zuma in een grootschalige corruptiezaak, moet Madonsela navigeren in een mijnenveld waarin gevaar en tegenwerking aan alle kanten op de loer liggen.

Synopsis

Twee decennia na het einde van apartheid is Zuid-Afrika een van de meest ongelijke landen ter wereld. Het land wordt geplaagd door spanningen – tussen rijk en arm, zwart en wit, machtig en machteloos – en corruptie is er wijdverspreid. Thuli Madonsela is hoofd van het Kantoor van de Openbaar Beschermer, dat burgers bijstaat wanneer de autoriteiten hun macht hebben misbruikt. In Whispering truth to power volgen we Madonsela tijdens haar tumultueuze laatste jaar in functie.

‘Ik word wel boos,’ zegt Madonsela in de film tegen een interviewer. ‘Maar niet krankzinnig boos.’ Misschien het understatement van het decennium. Madonsela’s manier van doen is buitengewoon kalm, geduldig en zachtaardig. Daaronder schuilt echter een onmiskenbare taaiheid die haar in staat stelt succesvol de strijd aan te gaan met Zuid-Afrika’s rijken, machtigen... en corrupten. Maar wanneer ze tegenover president Zuma komt te staan – haar oude kameraad uit het ANC – ontaardt dat in een confrontatie waarin ze wordt belasterd en geïntimideerd, en uiteindelijk moet vrezen voor haar veiligheid.

Credits

Officiële website: http://www.dutchpictureindustry.com/work/#/511

Productie:

Dutch Picture Industry

info@dutchpictureindustry.com

+31(0)20 7077343

www.dutchpictureindustry.com

World sales:

Rushlake Media GmbH

info@rushlake-media.com

+49 221 588 321-80

www.rushlake-media.com

Talkshows & debatten

Whispering Truth to Power: Inleiding door Bart Luirink  

maandag 25 maart 2019 - 21:45

Inleiding door Zuid-Afrikakenner en voormalig anti-apartheidsactivist Bart Luirink.

Whispering Truth to Power: Gesprek met Bart Luirink en Evelien Groenink

vrijdag 29 maart 2019 - 19:45

Gesprek met Bart Luirink en Evelien Groenink, beide zijn journalist en waren actief binnen de Anti-Apartheids Beweging Nederland.