From Ghetto to Parliament

Thimaud de Driesen

Nederland, Oeganda 2019, 58 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Lokale talen

Ondertiteling: Engels

Wereld première

Festivaljaar: 2019

Robert Kyagulanyi, oftewel Bobi Wine, is een succesvolle muzikant, maar vooral ook vrijheidsstrijder uit Oeganda. Hij schopt het vanuit de sloppenwijken tot volksvertegenwoordiger in het parlement en neemt daar niet bepaald een blad voor de mond. Dit komt hem duur te staan, maar hij blijft strijden voor een beter en rechtvaardiger Oeganda.

Synopsis

De huidige politieke machthebbers in Oeganda hebben een broertje dood aan de maatschappijkritische uitingen van reggae-artiest Bobi Wine. Het is ze dan ook een doorn in het oog wanneer hij een plek in het parlement weet te bemachtigen. Corruptie, geweld en intimidatie zijn aan de orde van de dag in de Oegandese maatschappij. Dat blijkt wanneer de zittende president de Grondwet wil wijzigen en de leeftijdsbeperking voor presidenten wil opheffen, met als doel dat hij zelf langer kan aanblijven.

Tijdens het stemmen over de wetswijziging blijkt de voorzitter te zijn omgekocht en worden alle tegenstanders door een groep gewelddadige mannen uit het parlement verwijderd. Wine weet echter de aandacht van de internationale pers op zich te vestigen en plaatst opzwepende oproepen voor zijn achterban op sociale media. Ook tijdens zijn concerten verspreidt hij zijn politieke boodschap, waardoor hij een grote groep jonge kiezers voor zich weet te winnen. Maar machtsmisbruik en het geweld vormen een grote belemmering voor de gedreven muzikant en zijn strijd voor democratie en vrijheid in Oeganda.

Credits

Talkshows & debatten

Première: From Ghetto to Parliament: Inleiding door Thimaud de Driesen

zondag 24 maart 2019 - 14:00

Een korte inleiding van regisseur Thimaud de Driesen voorafgaand aan de premièrevertoning van zijn film From Ghetto to Parliament.  

Première: From Ghetto to Parliament: Q&A met filmmaker Thimaud de Driesen en producer Solomon M.

zondag 24 maart 2019 - 14:00

Na de film gaat journalist Bahram Sadeghi in gesprek met filmmaker Thimaud de Driesen en producer Solomon M. over het maken van de film. 

From Ghetto to Parliament: Q&A met regisseur Thimaud de Driesen

maandag 25 maart 2019 - 19:00

Journalist Marlies Pilon spreekt met regisseur Thimaud de Driesen en producer Solomon M. over het maken van de documentaire.

From Ghetto to Parliament: Q&A met regisseur Thimaud de Driesen

vrijdag 29 maart 2019 - 16:45

Journalist Arne Doornebal spreekt met regisseur Thimaud de Driesen en producer Solomon M. over het maken van de documentaire.

From Ghetto to Parliament: Q&A met regisseur Thimaud de Driesen

zaterdag 30 maart 2019 - 19:30

Na de film spreekt regisseur Thimaud de Driesen en producer Solomon M. over het maken van de documentaire.